Volledig scherm
© anp

Wilders kraakt 'crematoriumakkoord'

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor het begrotingsakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Hij sprak smalend van 'crematoriumakkoord' omdat het vrijdag werd gepresenteerd tegen een decor van zwarte gordijnen.

Volgens Wilders houdt 'de flutoppositie het meest rampzalige kabinet ooit' op de been. Hij sprak van een nepakkoord, waarin de lasten niet omlaag, maar per saldo omhoog gaan en waarin niets gedaan wordt aan de oplopende werkloosheid.

Wilders haalde vooral uit naar D66-leider Alexander Pechtold. Hij noemde die de 'lichtmatroos' van premier Mark Rutte, aan wie het kabinet het roer in handen heeft gegeven. De PVV-leider betitelde Pechtold ook als 'zijne ijdelheid'. VVD-leider Halbe Zijlstra nam daar afstand van. 'Ik vind dit soort persoonlijke kwalificaties altijd een beetje teleurstellend', zei hij tegen Wilders.

Wilders zei verder dat de automobilisten weer de rekening moeten betalen. Het begrotingsakkoord bevat lastenverzwaringen voor deze groep. Ook het hoger belasten van leidingwater vindt in de ogen van Wilders geen genade.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.