Volledig scherm
© Twitter Geert Wilders

Wilders lanceert partij op geheime locatie in Perth

Geert Wilders zal dinsdag op een geheime locatie in de Australische stad Perth een anti-islampartij lanceren. Volgens de Australische Omroep ABC zijn journalisten voor het evenement niet uitgenodigd.

Woensdag wordt een persconferentie gehouden over het Australische Vrijheidsverbond (Australian Liberty Alliance, ALA) door leden van de nieuwe partij.

De partij zal zich inzetten voor onder meer een verbod op lichaamsbedekkende kleding en een tien jaar durende stop op het uitgeven van visa aan mensen uit islamitische landen.

Wilders zou de partij aankondigen in een hotel in Perth, maar de locatie werd enkele dagen voor zijn bezoek aan Australië veranderd. Premier Colin Barnett van West-Australië heeft eerder deze maand verboden de partij te lanceren in een gebouw van de overheid.

Volledig scherm
© anp

Koala
Wilders begon maandag aan zijn bezoek aan Australië. De PVV-leider trakteerde zijn volgers op Twitter gisteren op een foto waarop hij, net als in 2013, poseert met een koala.

Het tripje naar Down Under ging vooraf gepaard met de nodige heisa. Wilders' visum werd met vertraging verstrekt en nadien vroegen Australische moslimleiders aan premier Turnbull om het visum weer in te trekken.

Ook bij zijn vorige bezoek duurde het lang voor Wilders toestemming kreeg Australië in te komen. De reis moest maanden worden uitgesteld. Toen de PVV'er uiteindelijk toch groen licht, kreeg stuitte hij na de landing op flinke weerstand: Wilders werd toen gemeden door politici en door demonstranten belaagd.

Naast het uitje naar de koala's maakte de PVV-leider gisteren een boottochtje over de Swan River met ALA-voorzitter Debbie Robinson.