'Wilders niet beschermd door vrije meningsuiting'
PVV-leider Geert Wilders kan voor zijn 'minder, minder, minder' Marokkanen-uitspraken geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in het requisitoir tegen de PVV-leider. Het OM acht Wilders dan ook strafbaar vanwege groepsbelediging en het aanzetten tot haat.
Delen per e-mail
In jurisprudentie ontbreekt volgens het OM de ruime vrijheid van meningsuiting voor politici ,,bij het belasteren van minderheidsgroepen of het aanwakkeren van intolerantie tussen bevolkingsgroepen''.
,,Voor persoonlijke opvattingen is geen plaats'', zegt officier van justitie Wouter Bos. Daarmee verwijst hij naar de uitlatingen van Wilders dat hij in een politiek proces verwikkeld is geraakt. Bos zegt ook dat hij de richtlijn van het college van procureurs-generaal volgt: die stelt dat eventueel martelaarschap of het uitbuiten van een voorbeeldfunctie geen reden is om niet te vervolgen.
Dit proces draait volgens de aanklagers om twee fundamentele waarden in onze samenleving: de vrijheid van meningsuiting en de bescherming tegen discriminatie. Tussen die twee grondrechten bestaat spanning, erkende Bos. ,,Het is cruciaal dat politici in hun speeches geen aanleiding geven tot onverdraagzaamheid.'' Het zijn van politicus is geen verzachtende omstandigheid, aldus de officier van justitie.
'Geen rugdekking'
Ook het feit dat Wilders eerder werd vrijgesproken vanwege kritiek op de islam geeft hem niet dezelfde 'rugdekking' van internationale verdragen als bij een aanklacht voor het discrimineren van bevolkingsgroepen. De 'minder, minder, minder'-uitspraken deed Wilders in een Haags café in maart 2014. Volgens het OM was de speech weloverwogen, gepland en de reactie van de PVV-aanhang georkestreerd.
Dat Wilders die uitspraken later relativeerde door te zeggen dat hij juist criminele Marokkanen bedoelde, doet volgens Bos niet ter zake. Die nuance is door velen ook niet meer gehoord, zei hij. ,,De pijn bij veel Marokkanen zit bij het over één kam scheren van de groep.'' Vooral de mededeling 'Dan gaan we dat regelen' is volgens Bos als bedreigend ervaren.
'Geen gevangenisstraf'
Voor zijn uitspraken kan het OM maximaal een jaar gevangenisstraf eisen, of een geldboete oplopend tot 8.200 euro. In de praktijk komen beide straffen 'absoluut niet voor', zegt Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht aan de Radboud Universiteit, in de Volkskrant. ,,Uitingsdelicten zitten altijd aan de onderkant van de strafsoorten.'' Bovendien gaat Wilders voor het eerst in de fout ('first offender'), wat ook gevangenisstraf uitsluit.
Morgenochtend vervolgen de twee officiers van justitie hun 190 pagina's tellende requisitoir vanaf 09.30 uur. Dan zal ook de strafeis worden voorgelezen. Daarna is het woord aan de verdediging die naar verwachting diezelfde dag nog zal beginnen met haar slotpleidooi.
Verslaggever Tobias den Hartog volgde de rechtszaak vanuit het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Lees hieronder zijn liveblog terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PostNL mag Sandd tóch overnemen: ‘anders postbezorging in gevaar’
De overname van Sandd door PostNL is noodzakelijk om de postbezorging in Nederland niet in gevaar te laten komen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). De twee bedrijven zijn feitelijk al een jaar geleden gefuseerd, maar de vergunning hiervoor was door de rechter van tafel geveegd. -
PREMIUM
Arie en Dennie mogen op proefvakantie naar Rhodos: ‘We hebben zin in een verzetje’
Wie heeft er na een jaar corona geen zin in een zorgeloze vakantie op een Grieks eiland? Voor Arie en zijn vriend Dennie uit Leiden en voor Kelly Vos uit Tilburg gaat het binnenkort gebeuren. -
'Strafbaarheid Wilders afhankelijk van in diskrediet brengen Marokkanen'
Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders wegens haatzaaien en discriminatie is vandaag weer begonnen. In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol was het de beurt aan de benadeelde partijen om het woord te voeren. Zij menen dat de PVV-voorman verantwoordelijk is voor de acceptatie van discriminatie in Nederland. Wilders is er ook vandaag niet bij. Verslaggever Tobias den Hartog twittert over de zaak. -
PREMIUMEncrochat
Boeven bibberen na kraak chatsystemen: ‘Ze kunnen beter weer in de sauna gaan overleggen’
Grootschalige cokesmokkel, Colombiaanse cocaïnewasserij, aanslag op een woning, foute wouten en drugslabs: de klappen die het kraken van de versleutelde communicatiedienst Encrochat aan de onderwereld uitdeelt, worden langzaamaan zichtbaar. Advocaten bestrijden voor hun panikerende clientèle de rechtmatigheid van de hack, vooralsnog zonder succes. ,,Criminelen kunnen beter weer gewoon in de sauna gaan overleggen.” -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.
-
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Voorlopig nog geen lente: kou nog niet weg, het gaat weer vriezen
Zacht lenteweer hoeven we nog niet te verwachten. Het wordt nat en wisselvallig en daarbij zijn de temperaturen erg laag voor de tijd van het jaar. Komende nacht kan het -1 of -2 graden worden. -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha.