Wilders: Proces nu al een bende en een farce

PVV-leider Geert Wilders noemt het proces dat vrijdag tegen hem begint over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken een ,,enorme bende'' en ,, een farce''. Hij wijst daarbij onder meer naar het op voorhand uitlekken van zijn pleitnotitie aan het AD.

De politicus haalt vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie (OM). ,,Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce'', zo stelt hij.

Een concept van de pleitnotitie van Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops kwam donderdag al naar buiten via het AD. Volgens Knoops zou het stuk zijn buitgemaakt door hackers. Hierin staat onder meer dat Wilders tijdens zijn proces premier Rutte en vicepremier Asscher wil laten verhoren.

Proces
Vrijdag begint in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol de eerste openbare zitting in de zaak over de omstreden Marokkanenuitspraken van Wilders. Het OM vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Het gaat om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend.