Volledig scherm
Geert Wilders van de PVV. © EPA

Wilders: Rutte schuldig aan illegale praktijken

PVV-leider Geert Wilders beschuldigt premier Mark Rutte en andere Europese leiders van 'illegale praktijken' omdat ze vorige week op de EU-top instemden met de mogelijkheid om banken vanuit het noodfonds voor de euro rechtstreeks steun te geven. Volgens Wilders wordt dat in artikel 12 van het verdrag expliciet verboden.

'Dit is gewoon illegaal en in strijd met het verdrag', zei Wilders vandaag in een Tweede Kamerdebat over de uitkomsten van de EU-top. Wilders wilde niet zeggen of hij later in het debat een motie van wantrouwen gaat indienen tegen Rutte.

In een brief aan de Kamer schrijven Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën dat zij er eerder vanuit gingen dat rechtstreekse bijstand aan banken op dit moment niet mogelijk is.

Wel bestaat in het ESM-verdrag de mogelijkheid om 'het instrumentarium' aan te passen. Op de EU-top hebben de regeringsleiders in de eurozone toen, op advies van Brusselse juristen, aangegeven dat directe steun aan banken 'waarschijnlijk zonder wijziging van het ESM-verdrag mogelijk is'.

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.