Volledig scherm
© ANP

Wilders: stem kwijt bij dubbele nationaliteit

Als het aan de PVV ligt, verliezen Nederlanders met een dubbele nationaliteit hun kiesrecht als ze geen afstand nemen van hun tweede nationaliteit. Het gaat om minstens 1,3 miljoen Nederlanders.

Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview in De Telegraaf. Hij wil daarvoor de Grondwet aanpassen.
,,Ik wil dat alleen mensen met enkel een Nederlandse nationaliteit nog mogen stemmen. Ik wil ook dat er alleen op Nederlanders met een enkelvoudige nationaliteit gestemd mag worden", aldus Wilders die bezig is met het opstellen van een initiatiefwet om dat mogelijk te maken.
,,Het raakt onze existentie. Er zijn veel mensen gekozen die op zijn minst de schijn van een dubbele loyaliteit hebben. Dan gaat het om DENK en Nida, maar bijvoorbeeld ook om D66 in Dordrecht. Daar werden de nummer negen en de nummer dértig met voorkeurstemmen gekozen vanwege etnische reden."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek hield tot 2014 bij hoeveel Nederlanders een dubbele nationaliteit hebben. Dat waren er toen 1,3 miljoen.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.