Volledig scherm
Geert Wilders en zijn PVV-fractie tijdens een vragenuur in de Tweede Kamer in april 2016. © anp

'Wilders verraste ook PVV-fractiegenoten met A4'tje'

PVV-leider Geert Wilders verraste donderdag niet alleen het publiek, de media en de andere politieke partijen met de plotselinge publicatie van zijn conceptverkiezingsprogramma. Ook zijn eigen fractieleden werden erdoor overvallen door het A4'tje. Dat blijkt uit een peiling onder PVV-fractieleden door RTL Nieuws.

De PVV'ers vertellen het A4'tje met daarop elf punten per mail te hebben ontvangen, pas een uur voordat Wilders het op zijn facebookpagina publiceerde. Het bericht was ter kennisname en niet bedoeld om de partijgenoten om input te vragen.

De partijleden zeggen verder tegen RTL Nieuws dat Wilders het programma samen met Kamerleden Fritsma en Madlener heeft geschreven. Een van de gevraagde fractieleden overweegt zijn kandidatuur in te trekken als het conceptprogramma niet wordt aangevuld.

Elf punten

Het programma werd donderdagavond gepubliceerd op de facebookpagina van Geert Wilders. Daarna verspreidde de PVV-voorman een kopie van het A4'tje via Twitter. De partij houdt het bij deze elf punten, met als meest uitgebreide eerste punt: Nederland de-islamiseren. Een uitgebreider programma komt er niet, zei een woordvoerder desgevraagd.

De partij voert een nog hardere koers met betrekking tot asielzoekers en moslims dan bij de verkiezingen in 2012. Geen enkele asielzoeker meer ons land in, radicale moslims preventief opsluiten, alle moskeeën dicht, een verbod op de koran en mensen mogen geen (islamitisch) hoofddoekje meer dragen in een publieke functie.

Trots
Geert Wilders zei ,,ontzettend trots op het conceptverkiezingsprogramma'' te zijn. ,,De PVV gaat de islam bestrijden, wil de grenzen sluiten, uit de Europese Unie en alle miljarden euro's die we daarmee besparen teruggeven aan de bevolking. Mijn boodschap aan Nederland is: Nederland moet weer van ons worden.''

Quote

Wilders' publiek vindt een verkie­zings­pro­gram­ma net zo veel waard als papier, dus het is maar goed dat het slechts één A4'tje lang is en online is verspreid

Maurice de Hond

,,We hebben hier te maken met twee parallelle werelden: de wereld van de hoger opgeleide die vooral VVD, D66 en GroenLinks stemt en de wereld van de lager opgeleide. Die stemt PVV, SP of 50Plus. Deze groepen hebben totaal verschillende regels en een compleet eigen manier van denken", reageerde opiniepeiler Maurice de Hond op de verrassingsactie van de PVV-leider. ,,Wilders' publiek vindt een verkiezingsprogramma net zo veel waard als papier, dus het is maar goed dat het slechts één A4'tje lang is en online is verspreid. Zo denken zij. Ze zien de bekende kreten, dat is genoeg."

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.