Volledig scherm
Lijsttrekker Leon de Jong (links) van de Haagse PVV en Geert Wilders in maart 2014 wachtend op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. © ANP

Wilders vraagt om eerlijk proces om 'minder, minder'

Geert Wilders van de PVV heeft woensdagmiddag op de rechtbank in Den Haag gevraagd om een eerlijk proces. Hij wordt aangepakt omdat hij vorig jaar in een Haags café zijn aanhangers om 'minder, minder, minder' Marokkanen liet roepen. De PVV-voorman heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de zaak tegen hem eerlijk gaat verlopen.

De rechter-commissaris heeft door de advocaat van Wilders gevraagde onderzoeken en getuigenverhoren niet gehonoreerd. ,,Ik heb recht op een eerlijk proces. Daarom sta ik hier. Niet om u te vragen om een gunst. Maar om u datgene te vragen waar ik recht op heb'', aldus de later door Wilders vrijgegeven verklaring.

Tumor 
Wilders wil nog steeds getuigen en deskundigen horen zodat hij zich kan verdedigen, zei hij. ,,Ik word voor de rechter gebracht om mijn woorden. Terwijl ik niets verkeerds heb gezegd. Minder Marokkanen, minder Syriërs, minder Mexicanen, minder Russen, ik zie niet in wat daar strafbaar aan is'', verklaarde Wilders verder.

,,Maar als Turkse parlementariërs mij een tumor noemen die bestreden moet worden en mij vergelijken met Hitler, dan is er geen consternatie, geen massale aangiftes met voorgedrukte formulieren, geen minister-president die er schande van spreekt en geen OM dat in actie komt.''