Volledig scherm
Een zichtbaar opgeluchte Geert Wilders. © reuters

Wilders vrijgesproken op alle punten

UpdateGeert Wilders is vanochtend in Amsterdam vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie, haat en het beledigen van moslims al groep. Volgens de rechtbank is er geen sprake van groepsbelediging, omdat de uitspraken gaan over de islam als geloof, niet over de mensen die dit geloof aanhangen.

Volledig scherm
De rechters. © anp

De rechtbank overwoog ook dat Wilders zijn uitspraken deed in de context van het maatschappelijk debat. Wel meende de rechter - onder leiding van voorzitter Marcel van Oosten - dat sommige uitlatingen van de PVV-voorman onder discriminatie zouden kunnen vallen, maar die gingen dan niet over de schreef. Van Oosten las als voorbeeld voor: 'De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen'.

Andere uitspraken vond de rechter 'grof en denigrerend', bijvoorbeeld de uitlating over een tsunami van moslims. Ook een uitgesproken opruiend karakter heeft de uitlating 'er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen', aldus de rechters. Wilders zat hierbij niet tegen, maar òp de grens van het toelaatbare. Maar omdat hij elders in dezelfde uitlating zegt dat hij niets tegen moslims, maar slechts tegen de islam heeft, zet hij niet aan tot haat of tot discriminatie.

Fitna
De beelden die de politicus in zijn film Fitna gebruikt om zijn boodschap uit te dragen noemt de rechtbank 'choquerend en verontrustend'. Maar de boodschap van de film moet wel kunnen worden uitgedragen, ondanks het feit dat sommige beelden kunnen aanzetten tot 'gevoelens van haat tegen moslims'.
 
Reactie Wilders
'Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting,' reageert Wilders op zijn vrijspraak. 'Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd'. Wat betreft de PVV-voorman valt er een last van hem af. 'Zo'n proces kost heel veel energie, geld. Ik kan me nu weer helemaal op de politiek gaan richten.' Wilders noemde de vrijspraak 'het enige juiste vonnis'.

Wilders toonde zich ook verheugd over het feit dat met deze rechterlijke uitspraak islamkritiek in Nederland mogelijk is gebleken. 'Die kritiek is nodig', vindt hij. Dat de rechtbank een aantal van zijn uitlatingen heeft gekwalificeerd als grof en denigrerend, deert Wilders niet. 'Het was soms ook de bedoeling om grof en denigrerend te zijn. Dat moet kunnen. Je moet in het politiek debat kunnen zeggen wat je wil.'

Aanklachten
Als basis voor de vrijspraken gebruikte de rechtbank een uitspraak van de Hoge Raad uit 2009. Het hoogste rechtscollege heeft daarin al de richtlijn vastgesteld dat uitlatingen over een godsdienst niet strafbaar zijn.

De aanklachten tegen Wilders waren gebaseerd op anti-islamtische uitspraken van de PVV-leider in de film Fitna en de media. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hadden beide vrijspraak geëist.

Vervolgstap benadeelde partijen
De minderhedenorganisaties die zich als benadeelde partijen hadden gesteld in het proces gaan een procedure beginnen bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. 'Door de vrijspraak is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien, geschonden', concludeert advocaat Ties Prakken.

Volledig scherm
Politiebeveiliging vóór de rechtbank. © anp
Volledig scherm
Geert Wilders vanochtend bij de uitspraak. © anp
  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”