Volledig scherm
Geert Wilders. © FOTO ANP

Wilders waarschuwt Rutte voor Samsom

Verkiezingen'12VVD-lijsttrekker Mark Rutte moet 'voorzichtig zijn' in de laatste week voor de verkiezingen, wil hij niet alsnog worden bedreigd door PvdA-leider Diederik Samsom. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vanavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Wilders reageerde op de peiling van Ipsos Synovate, waarin de PvdA de SP met een grote stap voorbij is gestreefd en nu op 30 zetels staat, vijf minder dan de VVD. Rutte moet geen fouten maken en zelf ook scoren, zei Wilders. Als Samsom doorstijgt, groeit de druk op Rutte om zelf met iets te komen.

Politieke barometer
Lange tijd leek de strijd op 12 september te gaan tussen VVD en SP, maar de kansen keren. PvdA-leider Diederik Samsom lijkt door goede optredens tijdens debatten op tv inmiddels de belangrijkste uitdager te worden van VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte. Vandaag was de PvdA voor het eerst sinds lange tijd weer eens groter dan naaste concurrent SP in de politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. In de Tweede Kamer is de PvdA (30 zetels) twee keer zo groot als de SP, maar daar was sinds vorig jaar in de peilingen niets van te merken.

Onder leiding van SP-leider Emile Roemer steeg de SP naar grote hoogten, in sommige peilingen was de partij zelfs aanzienlijk groter dan de VVD. Het verschil met de PvdA was in sommige peilingen bijna 20 zetels. Begin dit jaar ging de SP ook in de politieke barometer over de PvdA heen. Na een sterk optreden van Samsom en een weifelend optreden van Roemer vorige week in het 'premiersdebat' bij RTL sloeg de stemming echter om. Daarbovenop lag een dag later de SP onder vuur nadat het Centraal Planbureau had laten zien wat de effecten van de SP-plannen zijn, onder meer voor de werkgelegenheid op langere termijn.

Het leidde tot een flink 'virtueel' zetelverlies in de eerstvolgende peiling. Nadat Samsom ook als winnaar van het volgende lijsttrekkersdebat was uitgeroepen, zat de PvdA vrijdag de SP al op de hielen. Vandaag voorspelde de peiling van Maurice de Hond 29 zetels voor de SP, en 4 minder voor de PvdA. In de barometer waren de rollen al omgedraaid: 30 voor de PvdA, 24 voor de SP.

VVD
De VVD is overigens in beide peilingen veruit de grootste partij met 35 zetels. Daarmee laten net als bij eerdere verkiezingscampagnes de live uitgezonden lijsttrekkersdebatten opnieuw hun grote invloed op de peilingen zien. Een verklaring is dat veel kiezers, zo blijkt uit onderzoek, hun keuze nog niet bepaald hebben en hun stemming laten bepalen door de actualiteit van het moment.

'Zeer lastig'
De lijsttrekkersdebatten bij het blad Libelle en op Radio 1, boden weinig nieuwe inzichten. Samsom liet wel weten dat wat de PvdA betreft regeren met de VVD 'zeer lastig' wordt. Maar hij sloot de liberalen niet uit want het kan 'noodzakelijk' zijn.