Volledig scherm
Geert Wilders. © anp

Wilders wil duizenden bij nieuwe demo Schilderswijk

UpdateGeert Wilders roept mensen op om op zaterdag 20 september mee te doen aan een nieuwe demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag. Hij liet dat vandaag weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Volledig scherm
De Mars van de Vrijheid van afgelopen zondag in de Haagse Schilderswijk. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Quote

Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederland­se vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden

Geert Wilders
Volledig scherm
© anp

'Ik vind dat heel veel mensen, liefst duizenden zouden moeten meelopen om te laten zien dat het om Nederlands grondgebied gaat en dat we geen shariawijk accepteren', aldus de PVV-leider. Volgens hem ergeren talloze mensen zich aan de moslimextremisten en jonge relschoppers die afgelopen zondag een anti-ISIS-demonstratie verstoorden.

'Mars van de vrijheid'
Afgelopen zondag hield de organisatie Pro Patria (voor het vaderland) een demonstratie tegen moslimextremisme. Ongeveer 200 mensen liepen mee met de 'Mars van de Vrijheid' door de Schilderswijk. De organisatoren vinden dat er te weinig wordt opgetreden tegen Nederlanders die de Islamitische Staat steunen.

Er braken ongeregeldheden uit toen moslims bij een tegendemonstratie stenen naar de demonstranten gooiden. De ME greep in om een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen. Zes mensen werden opgepakt.

'Desnoods in mijn eentje'
Pro Patria meldde gisteren al dat ze de toestemming heeft gevraagd voor een tweede 'Mars van de Vrijheid'. Mocht de gemeente daar geen toestemming voor geven, dan weet Wilders wel wat hij doet. 'Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden', aldus Wilders in De Telegraaf.

Volgens het dagblad dreigt er met de oproep van Wilders om deel te nemen aan de tweede mars een veldslag in de Haagse Schilderswijk. Groepen allochtone jongeren rekruteren 'troepen' om de buurt met grof geweld te verdedigen. Ook Schilderswijkers willen de demonstratie opnieuw blokkeren op de Hoefkade.

Niets aangemeld
De gemeente Den Haag laat desgevraagd weten dat er nog geen demonstratie op 20 september is aangemeld. Dat is ook geen must, legde een woordvoerder uit, net zo min als dat de gemeente toestemming moet geven. Iedereen heeft namelijk het recht om te demonstreren, de autoriteiten kijken in de aanloop naar een demonstratie wel met de organisatoren 'wat de spelregels zijn'.

Wat die spelregels zouden zijn op 20 september en wat de oproep van Wilders daar voor invloed op kan hebben, kan de gemeente nog niet bepalen. Daarvoor is het nog te vroeg; eerst moet de aanmelding binnen zijn en moet er gepraat worden met de initiatiefnemers.

Volledig scherm
© anp