Volledig scherm
Geert Wilders. © anp

Wilders wil Mohammed-cartoons op tv tonen

UpdatePVV-leider Geert Wilders wil binnenkort een aantal cartoons over de profeet Mohammed op televisie laten zien. Hij zal dat doen tijdens de zendtijd voor politieke partijen. Dat liet hij woensdag weten nadat het bestuur van de Tweede Kamer zijn verzoek voor een tentoonstelling van de cartoons had afgewezen.

Volgens het presidium voldoet de tentoonstelling niet aan de criteria die het eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd. Zo moet het onderwerp van een expositie te maken hebben met het werk of de werkwijze van het parlement. De inhoud van de tentoonstelling moet neutraal zijn, zonder voorkeuren of meningen, en geen platform zijn voor politieke standpunten. Bovendien mogen onderwerpen of de beelden niet controversieel of aanstootgevend zijn.

Wilders is teleurgesteld over het besluit. Hij kwam op het idee voor een expositie in het gebouw van de Kamer nadat er een aanslag was gepleegd op een bijeenkomst in Garland in Texas, waar deze spotprenten werden vertoond. Wilders had daar een speech gehouden en was net vertrokken. De twee schutters werden buiten het gebouw al doodgeschoten.

,,De enige manier om jihadisten te laten zien dat we nooit zullen buigen voor terreur en geweld is juist datgene doen wat zij ons willen beletten te doen. Terroristen moeten weten dat ze nooit zullen winnen en hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor ons Nederlanders is'', zegt Wilders.

Controle alleen achteraf
Politieke partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun spotjes. De zendtijd voor politieke partijen is wel bedoeld voor programma's op politiek terrein, zo benadrukt het Commissariaat voor de Media. De inhoud van de uitzending moet dan wel voldoen aan de Mediawet. ,,Die toetsing gebeurt altijd achteraf", zegt een woordvoerder. ,,Mocht er een boete worden opgelegd voor bijvoorbeeld haatzaaien, dan kan dat betekenen dat de volgende keer geen zendtijd meer wordt toegekend."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement