Wilders wil Nederland terugveroveren, maar op wie?

Geert Wilders heeft een storm aan ludieke tweets uitgelokt door een foto van zichzelf te posten waarin hij verkleed gaat als Michiel de Ruyter. Boven die foto staat: Nederland terugveroveren.

De foto werd eerder gemaakt voor de serie Heroes van het Veronica Magazine. Daarin noemt hij Michiel de Ruijter, een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis, zijn grote held. 'Hij is een van onze grootste helden. Strijdbaar. Voor niets en niemand bang.'

Uit de tweet van dinsdag blijkt overigens niet op wie hij Nederland nu precies wil terugveroveren. Behalve ludieke tweets oogst Wilders daarom ook veel kritiek en hoongelach. 'Leer je vaderlandse geschiedenis, de Nederlanden waren niet bezet in de tijden van Michiel de Ruyter', twittert @klasinus. En Bertje B twittert: Wil je de VOC-mentaliteit weer terug? Ook weer slaven houden?

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”