Volledig scherm
© ANP

'Wilders wil via verkiezingen van fractieleden af'

PVV-leider Geert Wilders is uit het Catshuisberaad gestapt om via nieuwe verkiezingen van fractieleden af te komen. Die theorie oppert een ingewijde aan het AD.

Over de reden van het breken van Wilders wordt volop gespeculeerd. De PVV benadrukt dat de partij simpelweg niet kon leven met het akkoord dat PVV, CDA en VVD hadden uitonderhandeld. 'Onze achterban zal begrijpen dat het eindtotaalpakket voor hen negatief zou uitpakken. De 3-procentregel die is opgelegd vanuit het bemoeizuchtige Europa is onacceptabel,' zegt PVV-Kamerlid Richard de Mos. Hij geeft aan voor 110 procent achter zijn fractievoorzitter te staan.

Toch gelooft eigenlijk niemand dat pas het eindresultaat van zeven weken onderhandelen voor Wilders de doorslag gaf om te breken. 'Dat is echt grote onzin, hij wist vanaf dag een wat er op tafel lag,' zegt een CDA-bron. Ook het vertrokken PVV-Kamerlid Hero Brinkman gelooft dat Wilders al eerder zijn conclusies had getrokken. 'Ik had vanaf het begin sterk het vermoeden dat hij de bezuinigingen niet zag zitten,' stelt hij.

'Coup'
Een ingewijde meldt dat Wilders een soort coup heeft gepleegd. Juist om geen last te hebben van zijn fractie zou hij de beslissing om te stoppen met een klein clubje vertrouwelingen als Fleur Agema en Martin Bosma hebben genomen. Het zogenaamde 'team Wilders' blijft een mysterieus gezelschap, het is onduidelijk wie er precies in zit. Eerste Kamerlid Machiel de Graaf, Europees parlementslid Barry Madlener en Tweede Kamerleden Louis Bontes en Teun van Dijck, jeugdvriend van Wilders worden genoemd.

Wilders had goede redenen om een select gezelschap om zich heen te verzamelen. Sinds de snelle groei van de partij heeft Wilders zijn handen vol aan personele problemen. In geen enkele fractie bleven incidenten uit. Zo was er een 'brievenbuspisser', een Kamerlid dat een kopstoot zou hebben uitgedeeld en schikte, een raadslid dat weg moest door gedoe over declaraties.

  1. Coronavirus op eiland Tenerife en seksuele voorlichting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Coronavi­rus op eiland Tenerife en seksuele voorlich­ting met Kim Holland in Ochtend Show to go

    Pornoactrice en ondernemer Kim Holland is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Holland vertelt ons over de seksuele voorlichting op scholen in het land. Techverslaggever David Bremmer gaat in op de groeiende commotie rond 5G-zendmasten. We skypen hier ook over met Leo Lagendijk van het Kennisplatform EMV. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.