Volledig scherm
Premier Mark Rutte omhelst PVV-leider Geert Wilders in de tuin van het Catshuis tijdens de onderhandelingen. © ANP

'Wilders wilde dinsdagavond al breken'

UpdateBronnen in Den Haag melden dat PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond de onderhandelingen in het Catshuis al wilde afbreken. Dat meldt de NOS. Reden hiertoe zou onenigheid zijn over het ontslagrecht en de WW.

Wilders zou daarnaast ook nog een referendum hebben geëist over de euro, maar VVD en CDA vinden dat onbespreekbaar.

Gisterochtend heeft premier Rutte volgens de bronnen in Den Haag nog een ultieme poging gedaan om de PVV ervan te overtuigen verder te onderhandelen.  Premier Rutte zou toen met met een eindvoorstel zijn gekomen, waarop Wilders zei dat hij er nog een nachtje over wilde slapen.

Vanochtend komen de onderhandelaars weer bij elkaar in het Catshuis. Dan zou het een kwestie worden van buigen of barsten.

'Moeilijke fase'
Gistermiddag meldde de Rijksvoorlichtingsdienst dat de onderhandelingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en PVV in 'een moeilijke fase' verkeren. De onderhandelingen zijn woensdag vroegtijdig beëindigd en gaan vandaag om 10 uur weer verder.

Premier Rutte en de andere onderhandelaars weigerden de afgelopen weken steevast om iets te zeggen over de voortgang van de gesprekken in het Catshuis. Vorige week werd wel duidelijk dat de onderhandelingen de besluitvormingsfase naderen, maar dat de standpunten nog op een aantal onderwerpen ver uit elkaar liggen.