Een lading mondkapjes wordt gesorteerd op een Belgisch vliegveld.
Volledig scherm
PREMIUM
Een lading mondkapjes wordt gesorteerd op een Belgisch vliegveld. © BELGA

Wildwest in mondkapjes-handel: ‘Die hele fabriek bestond niet’

Heel de wereld wil mondkapjes. De handel daarin is wildwest geworden met niet-bestaande fabrieken, vervalste certificaten, aanbetalingen die verdwijnen en onbegrip tussen ondernemers en ambtenaren.

Hans Poulis, eigenaar van ICG International in Rotterdam, kreeg een aanbieding van een Turks bedrijf: honderdduizenden mondkapjes kon het leverden, zeiden ze. Poulis hoefde alleen nog maar even te tekenen. ,,Ik heb om beeld gevraagd en kreeg foto’s doorgestuurd van vier mensen die mondkapjes zaten te naaien.” Toegestuurde documenten waren grotendeel zwart gelakt. Poulis vertrouwde het zaakje niet. ,,Ik heb voor de zekerheid nog iemand langs gestuurd, maar op het opgegeven adres bleek überhaupt geen fabriek te zijn.”

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.