Volledig scherm
© anp

Willem-Alexander pleit voor zonne-energie

Prins Willem-Alexander heeft vandaag tijdens de derde dag van het staatsbezoek aan Duitsland een pleidooi voor zonne-energie gehouden. De effecten van de tsunami in Japan hebben 'op niet te mis verstane wijze' duidelijk gemaakt dat een veilige en duurzame energieproductie de voorkeur verdient, zei de prins in Dresden tegen een groep wetenschappers en ondernemers.

'Met behulp van de zon zou het mogelijk zijn om ons energieprobleem op te lossen', aldus Willem-Alexander. 'Om de dertig minuten neemt de aarde namelijk voldoende zonlicht op om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. Om de dertig minuten!'

Bezoek
In Dresden en omgeving hebben zich de afgelopen twintig jaar veel hightechbedrijven gevestigd. De kroonprins, koningin Beatrix en prinses Máxima bezochten een daarvan: Solarwatt, een producent van zonnepanelen.

De Oranjes sloten hun bezoek aan Dresden af met een bezoek aan dansschool Palucca. De prestigieuze dansopleiding heeft 250 studenten uit 23 landen, van wie ook twee uit Nederland. Jonge jongens van rond de twaalf jaar lieten hun kunnen zien. Het ging niet helemaal perfect voor de koninklijke gasten, dus van de choreograaf moesten ze opnieuw beginnen.

Ook een groep jongeren gaf een show weg, die wel vlekkeloos verliep. De koningin, prins en prinses gaan morgen op de laatste dag van het staatsbezoek naar het Ruhrgebied en de Duits-Nederlandse grensstreek. (ANP)