Volledig scherm
© ANP

'Willem-Alexander uit opnieuw zorgen over brexit'

Koning Willem-Alexander heeft in gesprek met Britse journalisten zijn zorgen geuit over de aanstaande brexit. Hij verwacht een nadelige invloed op de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, meldden onder meer The Guardian en The Independent op basis van het gesprek.

De journalisten waren op paleis Noordeinde uitgenodigd naar aanleiding van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze maand afleggen aan Groot-Brittannië. In het gesprek zou de koning het standpunt van de Nederlandse regering over de brexit hebben herhaald, maar ook hebben gezegd dat Nederland de keuze van het Britse volk moet respecteren. Ondanks de nadelige invloed denkt de koning wel dat de handel de uittreding zal overleven en dat de banden tussen beide landen sterk blijft, aldus de Britse media.

Tijdens het staatsbezoek is de brexit een terugkerend onderwerp. Willem-Alexander en Máxima gaan onder meer in gesprek met Nederlanders die zorgen hebben over de gevolgen van de brexit. Het onderwerp zal vermoedelijk ook ter sprake komen als het koningspaar spreekt met onder meer premier Theresa May, oppositieleider Jeremy Corbyn, andere politici en leden van de Britse koninklijke familie. Het staatsbezoek vindt plaats op 23 en 24 oktober.

Europees verhaal 

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse koning zijn zorgen over het Britse vertrek deelt. In 2016 hield hij bijvoorbeeld een speech in het Europees Parlement waarin hij zei dat 'het Europese verhaal alleen samen kan worden geschreven'.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.