'Willem wilde na moord op Cor al aandelen, dan ben je een vieze hond'

Sonja Holleeder, zus van topcrimineel Willem, stond vandaag in de rechtbank Amsterdam tegenover haar broer. Willem Holleeder wordt onder meer verdacht van de moord op Sonja's man, zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout. Sonja en haar zus Astrid zijn belangrijke getuigen in het megaproces tegen Holleeder.  

Sonja Holleeder zat uit veiligheidsoverwegingen onzichtbaar in de getuigenbox. Ook Willem Holleeder kon haar dus niet zien, tot ergernis van Holleeders advocaat Sander Janssen. ,,Na jaren door het slijk te zijn gehaald heeft hij het recht haar te zien.'' De rechtbank vindt het echter in het belang van Sonja beter als ze uit het zicht blijft en dat Willem haar huidige uiterlijk niet kent.

Advocaat Willem Jebbink van Sonja wilde het gehele getuigenverhoor achter gesloten deuren laten plaatsvinden. Hij wil niet dat bedreigde getuigen openlijk worden gehoord. Volgens hem is er sprake van nieuwe dreiging tegen de zussen Holleeder (Willems andere zus, Astrid, wordt volgende week gehoord). 

Het Openbaar Ministerie wilde in de loop van de ochtend ook dat het verhoor achter gesloten deuren zou plaatsvinden, al hadden ze de nieuwe dreiging niet zelf gecheckt. Waaruit die nieuwe dreiging bestaat, bleef de hele dag vooralsnog onduidelijk. De rechtbank vond dat de zaak openbaar toegankelijk moet blijven, ook al omdat de zussen zelf in het verleden de publiciteit zochten. 

Het verhoor van Sonja kon daarna beginnen: ,,Ik wilde eerder verklaren maar ik dorst niet. Mijn broer ging veel te ver. Hij moet boeten voor de moord op Cor. Ik wil mijn kinderen recht in de ogen kunnen kijken. Willem zegt dat hij een familieman is, maar dat is niet zo. Na de moord op Cor wilde hij dezelfde avond al de aandelen van de Achterdam hebben. Dan ben je voor mij gewoon een vieze hond. Ik dacht dat Willem en Cor bloedgabbers waren, maar achteraf dus niet. Als je zoveel met elkaar hebt meegemaakt, moet je elkaar niet verloochenen. Hoe kan je dan gewoon overstappen naar degene die geschoten heeft op je vriend, op zijn kind en op je zus.''

Domineren

Het verhaal van Sonja Holleeder is het verhaal van een doodsbange zus die na tien jaar haar tirannieke broer ten val durft te brengen. Jarenlang was ze zijn steun en toeverlaat. Ze waste zijn kleren en vouwde ze op. Midden in de nacht stond ze voor hem klaar. Maar het was niet uit liefde. Haar broer domineerde haar volkomen, verklaarde ze twee jaar geleden in de rechtbank. ,,Hij zag mij als zijn bezit. Ik mocht nergens heen. Hij bepaalde mijn leven."

Quote

,,Ik moest daarmee de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen."

Sonja Holleeder

Ze werd bang voor hem toen de gezworen vrienden Willem Holleeder en Cor van Hout gebrouilleerd raakten. Sonja was met Cor getrouwd en Willem dwong haar tot een dubbelrol. Hij dreigde een raket op hun huis af te schieten als ze niet steeds zei waar Cor uithing. Elk detail wilde hij weten.

Toen Van Hout in 2003 voor de stoep van een Chinees restaurant in Amstelveen werd geliquideerd, hoefde Sonja niet te raden wie erachter zat. Tegen de politie verklaarde ze dat haar broer er zelfs rond voor uitkwam. Hij zou het geregeld als pressiemiddel hebben gebruikt: ,,Je weet wat ik doe, hè? Je weet wat ik met Cor heb gedaan."

Na de dood van Cor zat Willem eerst nog huilend op de bank. Maar diezelfde avond kwam hij langs voor de erfenis, verklaarde Sonja eerder. Willem vertelde haar dat ze een huis in Spanje moest afstaan. ,,Ik moest daarmee de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen." Volgens Sonja dreigde Willem ook haar kinderen te vermoorden. Uit piëteit liet hij haar kiezen wie als eerste zou sterven.

Die terreur zou nooit stoppen, realiseerde ze zich. Toch zou het nog tien jaar duren voordat ze met haar zus Astrid naar justitie durfde te stappen om geheime kluisverklaringen tegen hun broer af te leggen. Ze vertelde de politie welke moorden Holleeder claimde en welke hij wist te voorspellen. Bovendien namen ze in het geheim gesprekken met hem op.

Lievelingszussie

Vandaag volgde fase twee, de confrontatie. Vanuit een afgeschermde getuigencabine moest Sonja het opnemen tegen de tiran die haar 'een kutleven' heeft bezorgd. Willem Holleeder zal evenmin hebben uitgekeken naar dit moment. Waar hij zijn zus Astrid steevast wegzet als een geldwolf en een 'gluiperd', brak hij vorige week toen hij over Sonja sprak; zijn 'lievelingszussie'.

Toch zal Holleeder haar kritische vragen voor moeten leggen, met name over de erfenis van Van Hout. Daarvoor krijgt hij in een later stadium van het megaproces nog de kans. Volgens hem is geld de reden dat de zussen hem 'levenslang aansmeren'. Sonja hield lang verborgen dat ze nog in het bezit was van een rij prostitutiepanden in Alkmaar, gekocht met Heinekenlosgeld. Dat kwam in 2013 aan het licht, toen zij een schikking trof met justitie. Volgens Holleeder is die schikking deel van een grotere deal met justitie en kon Sonja alleen strafvervolging ontlopen als ze haar broer erbij zou lappen.

De vraag is of Sonja in de rechtszaal opgewassen is tegen zijn psychologische overmacht. In 2007, vier jaar na de dood van Cor, wist hij haar nog tot tranen te roeren toen hij vertelde nog maar twee jaar te leven te hebben. ,,Ik heb zelfs gehuild", zei Sonja tegen de politie. ,,Ik dacht: 'Oh, wat erg.' Zó erg neemt hij je mee in zijn geest."

Volledig scherm
Sonja Holleeder op een foto van 25 jaar geleden © Privéfoto