Volledig scherm
© ANP

Windmolen wordt het nieuwe gas

KLIMAATAKKOORDMiljoenen huizen gaan de komende jaren van het gas af, land en zee worden volgebouwd met windmolens en we moeten met z’n allen minder vlees eten. Maar ‘raak niet in paniek’, zeggen de onderhandelaars van het klimaatakkoord. ,,We gaan dit weloverwogen doen.”

Na ruim vier maanden onderhandelen hebben meer dan honderd belangengroepen de hoofdlijnen van een nieuw klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel: in 2030 moet Nederland een kwart minder vieze broeikasgassen uitstoten dan nu. Dat betekent: minder gas en olie, meer wind- en zonne-energie en minder vlees.

,,Iedereen zal moeten meedoen om het tot een succes te maken”, zegt Ed Nijpels, die de onderhandelingen leidt. Zijn collega Diederik Samsom maant Nederlanders tot kalmte. ,,De meeste mensen vinden hun leven al best complex zonder al die klimaatpraatjes erbij”, zegt de oud-politicus. ,,Laat u niet in paniek praten door berichten over hoge gasrekeningen en trek niet stante pede uw cv-ketel van de muur. Dit gaan we weloverwogen doen.”

Aan de vooravond van grote verbouwing

Volgens Samsom staat Nederland aan de vooravond van ‘een grote verbouwing’. De komende jaren worden miljoenen huizen geïsoleerd en van het gas afgesloten: dat zijn zo’n duizend gebouwen per dag. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn fors meer installateurs nodig en gaat de energiebelasting op de schop.

Aardgas wordt flink duurder en stroom goedkoper. Zo wordt het aantrekkelijk om de gasgestookte cv-ketel vaarwel te zeggen. Per saldo moet de energierekening van een gemiddeld huishouden gelijk blijven of licht dalen. Ook komen er ‘gebouwgebonden leningen’ met een lage rente, waardoor het interessant wordt om te investeren in onder meer woningisolatie.

Wie betaalt de rekening?

,,We gaan wijk voor wijk aan de slag”, zegt Samsom. Voor 2021 moet elke gemeente een plan klaar hebben voor haar wijken. Daarin staat of de wijk van het gas af gaat, of dat het misschien beter is om voorlopig met hybride ketels te werken, die deels blijven draaien op aardgas.

Critici vragen zich af wie de rekening betaalt van ‘de grote verbouwing’: de vervuilende bedrijven of toch vooral de consument? De voorstellen van de onderhandelende partijen worden deze zomer doorberekend, waarna het kabinet eind dit jaar groen licht moet geven voor een definitief klimaatakkoord.

Lees hier meer.