Volledig scherm
Jaap Swierstra (r) en Jan Wassenaar vinden dat de windmolens in Houten vaker moeten draaien. © Marnix Schmidt

'Windmolens Houten staan veel te vaak stil'

Tegenstanders van windmolens in Houten hebben van hun hart nooit een moordkuil gemaakt. Nu roeren voorstanders zich, die vinden dat het windpark beter moet worden benut.

'Redelijk Houten'. Onder die noemer presenteren zij zich. Jan Wassenaar is een van de initiatiefnemers, die zich erover verbazen dat de drie molens langs het Amsterdam-Rijnkanaal zo vaak stilstaan. Veel vaker, dan de vijf turbines aan de overkant van het kanaal in Nieuwegein. 

,,Het is vanwege strenge geluidsnormen, dat de Houtense molens vaak stilstaan,'' zegt Wassenaar. Of er werkelijk sprake is van zo veel geluidsoverlast, betwijfelt hij. Samen met enkele geestverwanten sprong hij op de fiets om dat 'storende geluid' met eigen oren te traceren. ,,Ik heb het niet kunnen vinden. En met mij heel véél Houtenaren niet.'' Redelijk Houten heeft een notitie over het onderwerp naar alle raadsfracties gestuurd.

Quote

Onze conclusie is dat de geluidsnor­men buiten verhouding streng zijn. Dat hebben we de politieke partijen laten weten

Jan Wassenaar, Redelijk Houten

Streng regime
Voor- en tegenstanders van windmolens hebben in Houten fel slag geleverd. Bij de rechter, maar ook in de plaatselijke politiek. Die stemde tenslotte in met plaatsing, onder een voor Nederlandse begrippen zeer streng regime: 'maatwerkvoorschriften' moeten ervoor zorgen dat bewoners van Houten-Zuid geen overlast ervaren van met name geluid en slagschaduwen.

De regels zijn zo streng, dat de molens geregeld worden stilgezet. Het rendement valt daardoor tegen. Dat bleek vorig jaar uit een kritisch onderzoeksrapport van de Universiteit Utrecht. Dit legde de vinger op nog meer zere plekken: de afspraken bleken geregeld met voeten te worden getreden en klachten over geluidsoverlast waren wel degelijk terecht maar werden lang niet altijd serieus genomen.

Houdini-act
Sinds het verschijnen van dit rapport is de vertrouwensbreuk definitief tussen de gemeente en klagende omwonenden. Verantwoordelijk wethouder Michiel van Liere (D66) heeft de opdracht gekregen die breuk te lijmen en daarbij meteen een soort Houdini-act op te voeren: hij moet een duurzame oplossing vinden, die alle betrokken partijen tevreden stelt én die de windmolens positief laat renderen (lees: vaker draaien). De gesprekken hierover worden al maanden achter gesloten deuren gevoerd. ,,Onze conclusie is dat de geluidsnormen buiten verhouding streng zijn. Dat hebben we de politieke partijen laten weten,'' zegt Wassenaar.

De notitie stuitte meteen op harde kritiek van inwonerspartij ITH, voorstander van ontmanteling van Windpark Houten. ,,Windmolens zullen altijd overlast blijven veroorzaken,'' aldus fractieleider Gerard Zandbergen. Maar Hilde de Groot (GroenLinks) voelt mee met Redelijk Houten: ,,Als mensen wakker liggen van windmolens, moeten we ze misschien 's nachts stil zetten. Maar gelden de normen hiervoor overdag ook?''

Reageren op dit artikel?
Stuur een mailtje naar: un.reageren@ad.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement