Volledig scherm
© Google Street View

Winkelcentrum Apeldoorn ontruimd na ramkraak

UpdateIn Apeldoorn is donderdag aan het einde van de ochtend een deel van het winkelcentrum en de markt aan de Saloméstraat ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed daar onderzoek na een mislukte ramkraak. 25 woningen rondom de gekraakte geldautomaat werden ontruimd. Inmiddels is het onderzoek afgerond en mogen de omwonenden weer naar huis.

De experts vonden, zoals de politie al verwachtte, inderdaad explosieven in het hokje van de pinautomaat. In het belang van het onderzoek wil de politie niet zeggen om wat voor explosieven het gaat.

Het vermoeden is dat de daders eerst hebben geprobeerd de automaat op te blazen. Toen dat niet lukte, hebben ze de pinautomaat met een auto geramd.

Mislukte kraak
De ramkraak vond rond 04:45 uur plaats. De tijdelijke geldautomaat van de Rabobank in winkelcentrum Anklaar is daarbij verwoest. De kraak mislukte; de daders gingen er zonder geld vandoor.

De verdachten zijn ingereden op de deur van het gebouwtje van de automaat. Omwonenden die wakker werden van het lawaai belden de politie. Getuigen zagen meerdere personen bij de geldmachine, die opmerkelijk genoeg heel bleef.

Uitgebrand
Op de laan van Zevenhuizen in Apeldoorn werd kort na de kraak een auto uitgebrand gevonden. De politie heeft inmiddels bevestigd dat dit de auto van de daders was.

Het is niet bekend of de daders de auto in brand staken om sporen uit te wissen of dat de auto in brand vloog door de schade van de kraak. De kentekenplaten bleken vals.