Volledig scherm
© Thinkstock

Winkelier draait op voor letsel personeel bij overval

Winkeliers kunnen aansprakelijk worden gesteld als hun personeel bij een overval gewond raakt. Dat is met name het geval wanneer winkels onvoldoende zijn beveiligd en de overvaller niet kan worden aangehouden.

Dat schrijft het AD vandaag. De krant baseert zich op uitspraken van letselschadeadvocaten en andere deskundigen na een zaak waarbij een verkoopster die bij een overval werd neergestoken, in het gelijk werd gesteld.

Smartengeld
De overval deed zich voor in Utrecht, ruim twee jaar geleden. De verzekeringsmaatschappij van de winkeleigenaar heeft de aansprakelijkheid op zich genomen en draait op voor de schade die de overval voor de werkneemster met zich meebracht. Het smartengeld kan in de tienduizenden euro's lopen.

Geen camera's
Ten tijde van de overval waren in de winkel geen beveiligingscamera's aanwezig. De werkneemster was alleen en had geen overvaltraining gevolgd, terwijl ze daar wel geregeld om had gevraagd. De winkel had niet voor het eerst te maken met agressie en geweld.

Veilige werkplek
De zaak maakt volgens deskundigen duidelijk dat werknemers recht hebben op een veilige werkplek, ook in winkels, en dat verzekeraars er in de toekomst vaker bij hun klanten op zullen aandringen dat de beveiliging op orde is.