Volledig scherm
Juwelier Goldies in Deurne waar twee overvallers werden doodgeschoten

Winkeliers willen vuurwapen in strijd tegen overvallers

Om zich te weren tegen overvallers, willen winkeliers het recht krijgen op wapenbezit. Ruim 60 procent van hen pleit voor verruiming van de Wapenwet. Een op de vijf ondervraagde winkeliers heeft al een wapen achter de toonbank.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder duizend winkeliers. Bij de grote meerderheid gaat het om slagwapens zoals honkbalknuppels, maar ook ijzeren staven en stoelpoten met spijkers worden genoemd.

Enkele juweliers erkennen dat zij over een vuurwapen beschikken. 'Na een beroving ter waarde van een paar ton hebben wij ook een vuurwapen aangeschaft, een 9-millimeterwapen', vertelt een juwelier. De winkeliers staan massaal achter de juweliersvrouw in Deurne die op 28 maart twee overvallers doodde.

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen baarde destijds opzien door het juweliersechtpaar naar huis te sturen, omdat het erop leek dat er 'sprake was van rechtvaardige en juiste zelfverdediging'. Maar liefst 88 procent van de winkeliers zegt nu begrip te hebben voor het feit dat het juweliersechtpaar een wapen had.

'Wapenwedloop'
Van de ondervraagde winkeliers vindt 63 procent dat het stel niet moet worden vervolgd wegens verboden wapenbezit. Het is voor het eerst sinds de schietpartij in het Oost-Brabantse Deurne, dat er zo'n groot onderzoek is verricht onder middenstanders.

Deskundigen vrezen voor een 'escalatie van geweld' en een 'wapenwedloop'. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen: 'Wat we niet moeten hebben is dat de overvaller denkt: De gemiddelde winkelier heeft een slagwapen, dus ik kan niet meer aankomen met een mes, laat ik maar een volautomatisch vuurwapen meenemen.' Sackers noemt dit 'een zorgwekkende spiraal van overbewapening'.