Volledig scherm
© ANP

Winkelketens vragen massaal om huurverlaging

Niet alleen V&D ook noodlijdende modeketen Miss Etam heeft zijn verhuurders deze maand per brief huurverlaging gevraagd. Vastgoedeigenaren en experts spreken van een trend. ,,Huren liggen 30 tot 40 procent te hoog, voor veel winkels is het slikken of stikken."

Quote

Veel kleinere steden hebben grote winkelcen­tra omdat de politiek dat graag wilde

Vastgoedadviseur André van Lieverlo

Poll

Ik zou het jammer vinden als zaken als V&D, HEMA en Miss Etam verdwijnen

  • Mee eens (75%)
  • Mee oneens (25%)
9425 stemmen

Miss Etam, dat ruim 200 filialen in Nederland bestiert, verkeert al enkele jaren in slecht weer. Begin deze maand kondigde de directie een grootscheepse reorganisatie aan. Op het hoofdkantoor in Zoetermeer verliezen 100 van de 300 werknemers hun baan.

Naar nu blijkt dat Miss Etam net als V&D een huurverlaging eist. ,,We willen in gesprek met verhuurders en een lagere huur afspreken," bevestigt woordvoerder Eric Muller de brief.

Maandag werd al bekend dat V&D zijn verhuurders schriftelijk meldt van februari tot en met mei geen huur te willen betalen. De huur moet vervolgens permanent met 7 procent omlaag, eist interim-chef Don Roach. Pikant-detail: de huidige topman van Miss Etam John van der Ent begint in maart als baas van V&D.

Geen uitzondering
V&D en Miss Etam zijn geen uitzondering. Overal in Nederland proberen winkelketens een lagere huur te bedingen, merkt vastgoedbeheerder Corio, onder meer eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne. Alleen niet via een ,,gepantserde brief" als V&D. ,,De huur maakt circa 10 tot 15 procent van de kosten uit, dat is een mooie post om op te bezuinigen," aldus woordvoerder Ronald Besemer.

Volgens André van Lieverlo van Vastgoed Retail Adviseurs zijn er afgelopen twintig jaar véél te véél winkelmeters gebouwd. ,,Veel kleinere steden hebben enorme winkelcentra, omdat de politiek dat zo graag wilde. Ik schat dat de huurprijzen van winkelpanden 30 tot 40 procent te hoog liggen."

Het winkel- en koopgedrag is afgelopen decennium bovendien fundamenteel veranderd. Online shoppen heeft een grote vlucht genomen, steeds meer winkelgebieden staan leeg, zeker aan de randen van de stad. Veel winkels zagen hun omzet flink kelderen afgelopen decennium, terwijl huren wél jaarlijks werden geïndexeerd of verhoogd.

Middensegment
,,Slechts de boven- als de onderkant van de markt floreren," zegt Krijn Taconis van vastgoedadviesbureau CBRE. ,,De PC Hooftstraat en A-locaties in grote steden trekken genoeg klanten. Idem de goedkope discounters als Primark, Action, Aldi en Big Bazar." Slachtoffer zijn de formules in het middensegment, waar toevallig veel Nederlandse ketens als V&D, HEMA in zitten.

Volgens vastgoedexpert Peter Koet wordt het dit jaar 'slikken of stikken'. ,,De spanning loopt op in retailland." De tijden zijn definitief veranderd. ,,Consumenten hechten een stuk minder aan nieuwe goederen. Ze gaan naar de kringloopwinkel of kopen ergens tweedehands."

Moeten verhuurders de eisen van V&D of Miss Etam daarom inwilligen? Dat verschilt van geval tot geval, zegt adviseur André van Lieverlo. ,,Loopt het huurcontract nog lang door of niet? Hoe goed is de locatie? Soms kan het verstandig zijn, ondanks dat zulke brieven een gevaarlijk precedent scheppen."

Lokale politiek
Te snel akkoord gaan, is niet goed. ,,V&D schuift nu twintig jaar wanbeleid af op verhuurders. En ik heb nog nooit een huurder meegemaakt die in goede tijden zei: ik wil wel wat meer betalen."

Vastgoedeigenaar Corio wil best praten over een mogelijke huurverlaging, maar wél op voorwaarde dat winkeleigenaren hun boeken openen. Woordvoerder Besemer: ,,Anders kan iedereen wel zeggen dat de huur te hoog is." Dat resulteert soms in een lagere huur, maar vaak ook niet. ,,Vaak zeggen we: snijd maar eerst ergens anders in de overige kosten."

Maar de zaak ligt ook bij de lokale politiek meent Corio. Die moet minder winkels bouwen. Zo ligt het bedrijf in de clinch met de gemeente Utrecht over het winkelcentrum in Leidsche Rijn. ,,Dat is veel te groot, geen retailer wil daar heen. Toch is er een perverse prikkel om te bouwen."