Winterweer: tientallen ongelukken, vertraging op het spoor en Schiphol, code geel houdt aan
UPDATENederland was vandaag een winters wonderland. Sneeuw en ijzel bepaalden het weerbeeld. Door de stijgende temperatuur is het risico op gladheid in grote delen van het land afgenomen. Het KNMI waarschuwt automobilisten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht wel voor dichte mist. Ook luchthavens Schiphol en Eindhoven Airport ondervinden daar veel hinder van.
Ruim 9 miljoen kilo zout is al door strooiwagens uitgestrooid. Het is de eerste grote landelijke strooiactie van dit winterseizoen, meldt Rijkswaterstaat. Die actie bleek hard nodig: op verschillende plekken hebben de sneeuw en de gladheid voor ongelukken gezorgd. Vooral in het westen en midden van het land kwam het verkeer in de problemen. De verkeersdienst noteerde 25 ongevallen op de rijkswegen, veelal eenzijdige ongevallen en blikschade.
Zo deden zich aanrijdingen voor op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde. In Ter Aar en Boskoop kwamen auto’s in de sloot terecht. De automobiliste moest door de brandweer uit het water worden bevrijd. Ook in het Noord-Hollandse Breezand schoof een auto een sloot in. De bestuurder van deze auto werd echter niet aangetroffen.
Het winterse weer veroorzaakte ook wisselstoringen op het spoor. Zo reden geen treinen tussen Utrecht en Schiphol en geen intercity's tussen Amsterdam en Almere vanwege een wisselstoring. Aan het begin van de middag waren die storingen opgelost.
Op Schiphol is het nog niet gedaan met de overlast. Dichte mist zorgt daar voor vertragingen, laat de luchthaven weten. Er kunnen veel minder vluchten afgehandeld worden door de luchtverkeersleiding en dat betekent dat er minder vliegtuigen kunnen landen op de luchthaven. Normaal gesproken zijn er 65 inkomende vluchten per uur, nu zijn dat er 34 per uur.
KLM is al met meerdere toestellen uitgeweken naar andere luchthavens. Zo maakte een toestel een tussenstop op Groningen. Eerder op de dag adviseerde de luchthaven vliegtuigpassagiers om rekening te houden met mogelijke vertraging door sneeuwval. Zij kunnen via de website of app van de luchtvaartmaatschappijen en het vliegveld controleren of hun vlucht volgens plan gaat. Vertrekkende vluchten zouden geen last hebben van vertragingen.
Tekst loopt door onder de foto
Code geel
Vanaf zaterdagavond acht uur trokken de eerste winterse buien over het land, beginnend in het zuidwesten. ’s Avonds was het code geel in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant, in de nacht ook in de rest van het land. Vanochtend sneeuwde het nog in oosten en noordoosten. De temperaturen zullen in de loop van de middag vlot oplopen, is de verwachting. Dan verdwijnt de gladheid en is het voorlopig even gedaan met het winterse weer.
Koning Winter brengt ons niet alleen kou en ellende met aanrijdingen en vertragingen, maar levert ook mooie winterkiekjes op. Hier vind je een compilatie van de mooiste foto’s en tweets over de witte deken die over ons land ligt.
Met de auto de weg op? Tips bij gladheid
1. Houd afstand. Zorg voor extra ruimte vóór je. Dan is er meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen of om te remmen bij een noodstop van een voorganger.
2. Kijk ver voor je uit. Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt.
3. Trek rustig op. Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen.
4. Remmen: soms hard. Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap - bij voorkeur tegelijkertijd - hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort.
5. Remmen: soms juist niet. Soms kun je bij gladheid beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht.
6. Blijf alert, ook mét winterbanden.
(Bron: ANWB)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Duizenden zware rokers gescreend op longkanker in Kanker Instituut: primeur in Nederland
Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam screent deze week als eerste Nederlandse ziekenhuis zware rokers op longkanker in een Europees studieverband. In de regio Amsterdam zijn duizenden aanmeldingen meer binnengekomen dan voorzien. Maar er is ook twijfel over het nut van screening. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM5 vragen34
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat?
-
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag. -
-
-
26
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. -
acties dreigen114
Onderhandelingen zorg-cao stukgelopen: ‘Onbestaanbaar en verbijsterend’
De onderhandelingen tussen vakbonden en ziekenhuizen over een nieuwe cao, bestemd voor zo'n 200.000 medewerkers van algemene ziekenhuizen, zijn wederom stukgelopen. Acties dreigen.