‘Witte jas’ moet ouders en leraren overtuigen dat scholen weer open kunnen
Voordat scholen weer open kunnen, moet een medisch expert op het gebied van epidemiologie of virologie ouders en leraren geruststellen dat het veilig is om weer naar school te gaan. Zo moet ‘maatschappelijke onrust’ worden voorkomen. Dat staat in een vertrouwelijke nota van het ministerie van Onderwijs, die in het bezit is van deze site.
Delen per e-mail
Het ministerie schrijft onder het kopje ‘aandachtspunten in communicatie’ dat ‘een witte jas’ die ouders en docenten uitlegt waarom het verantwoord is om de lessen te hervatten een voorwaarde is om scholen weer te kunnen openen. Die ‘witte jas’ wordt in de nota gespecificeerd als een deskundige uit het Outbreak Management Team (OMT) of het RIVM. De experts van het OMT zijn de belangrijkste adviseurs van het kabinet tijdens deze coronacrisis. Het kabinet beslist hoogstwaarschijnlijk morgen of scholen na de meivakantie weer open kunnen.
Jaap van Dissel, hoofd van het centrum voor infectieziektebestrijding van het RIVM én voorzitter van het OMT, lijkt dan de meest logische keuze om leraren en ouders ervan te overtuigen dat kinderen weer op een verantwoorde manier naar school kunnen. Hij wordt echter niet bij naam genoemd. Het RIVM doet momenteel ook onderzoek naar de besmettelijkheid en overdracht van het virus bij kinderen.
Uit de nota wordt duidelijk dat het ministerie rekening houdt dat er maatschappelijke onrust ontstaat als besloten wordt dat de scholen weer kunnen beginnen. Uit peilingen door onderwijsbonden en lerarenorganisatie bleek al dat leraren grote zorgen hebben over hun eigen gezondheid als de scholen weer opengaan. Veel leraren zijn op leeftijd en behoren zelf tot de risicogroep voor het coronavirus.
Vier opties
Ook worden in het stuk, dat gedateerd is op 8 april, vier opties beschreven voor het heropenen van de scholen. Die opties werden volgens ingewijden vorige week nog besproken met de grote onderwijsorganisaties. Zo zouden alle onderbouwklassen op basisscholen en al het speciaal onderwijs weer kunnen beginnen, zouden klassen gesplitst kunnen worden die om de dag naar school gaan, kan de helft van de groepen weer naar school terwijl de andere helft thuis onderwijs volgt of kunnen alle leerlingen weer naar school, de helft ’s ochtends en andere helft ’s middags.
Bij alle scenario’s noemt het ministerie plus- en minpunten, bijvoorbeeld omdat het te veel van leraren vraagt, grote flexibiliteit bij ouders vereist of in het onderwijs alleen ruimte is om de kern van het lespakket te geven. Hoewel het stuk over zowel basisscholen als middelbare scholen gaat, richten de scenario’s zich alleen op het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Het OMT leek in het advies van vorige week ook voor te sorteren op het openen van kinderdagverblijven en basisscholen. Middelbare scholen zouden de deuren dan langer dicht moeten houden.
Gefaseerde opening
Het voortgezet onderwijs heeft, zo blijkt uit het stuk, een voorkeur voor een gefaseerde opening. De koepel van middelbare scholen VO-raad vreest dat de opening weer kan worden teruggedraaid als het aantal Covid-19-besmettingen weer zou stijgen en opnieuw strengere maatregelen nodig zijn. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil juist dat in elk geval de kinderopvang in één keer open gaat omdat het commerciële organisaties zijn met ouders die voor opvang betalen en het praktisch onmogelijk is om daar een selectie in te maken.
De nota is op 9 april naar organisaties in het onderwijs gestuurd door de hoogste ambtenaar die op het ministerie verantwoordelijk is voor basisonderwijs en middelbare scholen. Zij verzoekt ‘deze notitie vertrouwelijk te behandelen’, omdat het stuk ‘eigenstandig tot onduidelijkheid en daarmee onrust in de sectoren kan leiden’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Ex-Kamerlid Smeets aangewezen op wachtgeld na afwijzing Spong
Het opgestapte D66-Kamerlid Sidney Smeets heeft recht op zes maanden wachtgeld. Hij lijkt daarop aangewezen, nu advocaat Gerard Spong heeft laten weten dat Smeets niet terugkeert als strafrechtadvocaat bij het kantoor van Spong. -
PREMIUM
‘Heilig’ team bepaalt ons dagelijks leven
Premier Mark Rutte noemt zijn adviezen ‘heilig’. Het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert, bepaalt hoe ons leven er nu uitziet. -
PREMIUMVIDEO
Geprikte Nederlander pakt niet meer vrijheid: 90 procent leeft ook na vaccinatie de coronaregels na
Het overgrote deel van de Nederlanders dat al geprikt is, houdt zich nog altijd gedisciplineerd aan de coronaregels. Dat blijkt uit peilingen van EenVandaag en ouderenorganisatie Anbo. Het is wel de vraag hoe lang deze ‘burgerlijke gehoorzaamheid’ standhoudt. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.
-
Slechte cijfers voorafgaand aan Catshuisberaad: meeste besmettingen sinds begin januari
Met 8966 nieuwe besmettingen noteert Nederland het hoogste aantal in één etmaal in ruim drie maanden. Ook trendmatig gaat de ontwikkeling de verkeerde kant uit. Daarmee lijken versoepelingen op korte termijn een utopie. Het goede nieuws: op de ic's daalt het aantal nieuwe patiënten iets. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Experts koersen af op advies: basisscholen weer open, middelbare scholen nog niet
Basisscholen en kinderdagverblijven kunnen mogelijk na de meivakantie weer open. Middelbare scholen moeten de deuren misschien langer gesloten houden, omdat hun rol bij de verspreiding van het coronavirus groter lijkt.