WNF slaat alarm: het gaat slechter dan ooit met natuur in Nederland
De Nederlandse natuur op land staat er ‘slechter voor dan ooit’, constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een alarmerend onderzoeksrapport. Vooral op boerenland en in heidegebieden gaat het slecht: populaties van diersoorten die daar leven, zijn gemiddeld met 50 procent afgenomen sinds 1990, becijfert de natuurorganisatie in het verschenen Living Planet Report.
De onderzoekers wijzen intensivering van de landbouw en de hoge stikstofuitstoot aan als grote boosdoeners. Ze pleiten voor een "fundamentele omslag in de landbouw".
Cruciaal
Samenwerking met boeren is volgens het WNF cruciaal. ,,We moeten kijken hoe we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen", zegt directeur Kirsten Schuijt. Ze hekelt het gepolariseerde debat, waarin de belangen van boeren en de natuur vaak tegenover elkaar worden gezet. ,,We moeten met alle partijen samen aan tafel zitten", zegt ze. Het WNF hoopt dat de politiek snel met beleid voor de lange termijn zal komen.
Het meest is de biodiversiteit afgenomen in agrarisch gebied en op de hei. "Agrarische graslanden en akkers zijn nog steeds groen, maar weinig mensen weten hoe rijk het boerenland rond 1900 was aan vlinders, andere insecten en akkerkruiden", schrijven de onderzoekers. "Heide kan, met gericht beheer, paars blijven, maar bijna niemand beseft dat tussen die paarse heide vroeger veel meer kruiden, insecten en vogels leefden." Met soorten die geen specifiek leefgebied nodig hebben, gaat het beter: die populaties stabiliseren.
Domino-effect
Te veel stikstof heeft een domino-effect. Zo gaan in heidegebieden grassoorten woekeren. Ze verdringen planten die het goed doen op voedselarme grond en dat raakt weer vlinders en andere insecten die daar hun voedsel uit halen - en dus ook vogels die insecten eten.
Het verband tussen stikstof en soortenrijkdom is volgens de onderzoekers duidelijk. In heidegebied op hoge zandgronden waar zeer hoge stikstofneerslag werd gemeten, kelderden populaties met gemiddeld 70 procent in dertig jaar tijd. Maar het rapport laat ook zien dat de natuur zich kan herstellen: in bosgebieden waar de stikstofneerslag afnam, leefden soorten als de boomklever en de bosuil op.
Stikstof is niet het enige probleem. De onderzoekers wijzen ook op de nadelige effecten van bestrijdingsmiddelen, verdroging en het monotoner wordende platteland.
Rapport
Het WNF heeft anderhalf jaar aan het rapport gewerkt, samen met onderzoeksorganisaties als het Naturalis Biodiversity Center, Sovon Vogelonderzoek, RAVON, de Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging en EIS Kenniscentrum Insecten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
46
Eurostar kan volgend jaar lange tijd niet rijden: ‘21 vliegtuigen extra tussen Amsterdam en Londen’
-
PREMIUMMet video
Inbraken, winkeldiefstal, dronken mensen in je tuin: Ter Apel wil einde aan overlast van asielzoekers
In Ter Apel zijn ze de stijgende overlast vanuit het grootste asielcomplex van Nederland nu echt beu. Ze voelen zich ook in de steek gelaten door de rest van het land. Een bezoek van Geert Wilders, zaterdag, zette de boel nog verder op scherp. ,,Dit werkt polariserend.”Ter Apel -
Met video
Geneyro zag een serval op TikTok en heeft er nu een als huisdier: ‘Dat ze mijn jas heeft versnipperd hoort erbij’
Geneyro zag een serval op TikTok en besloot: die moet ik hebben. Een paar maanden voor het verboden wordt om het roofdier als huisdier te houden, heeft hij er eentje aangeschaft. Dat ze in een week tijd zijn jas en telefoon al heeft vernield, neemt hij voor lief. Bij Stichting AAP zijn ze minder enthousiast over de vele TikTok-servals. Jaarlijks moeten zij er tientallen opvangen.Vlissingen -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM
Virtueel doorleven na je dood? Prachtig, maar regels zijn broodnodig
Wie nu al zeker weet na zijn dood geen ‘comeback’ te willen maken, moet dit vast laten leggen in een testament, adviseert uitvaartbranche BGNU. Want de eerste begrafenissen met een toespraak van een digitale kloon van de overledene zijn al gehouden. Kunstmatige intelligentie (AI) maakt veel mogelijk, maar moet je dat wel willen? ,,Het wordt bezwaarlijk als een nabestaande iemand niet meer los kan laten.”
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
update
BNNVara wil docu over cancelcultuur niet uitzenden vanwege eigen rol, Omroep Max doet het alsnog
BNNVara wil een documentairereeks over onder meer de cancelcultuur niet meer uitzenden omdat de omroep zelf inhoudelijk onderdeel blijkt te zijn van de serie. Omroep Max doet dat nu alsnog, de reeks is aanstaande donderdag al te zien bij NPO Start.