WNF wil actie na Amazone-drama: doe foute soja in de ban
De Nederlandse regering en het bedrijfsleven moeten een vuist maken tegen Brazilië. Het platbranden van grote delen van het Amazonewoud en de aantijgingen van president Bolsonaro vragen om een felle reactie, desnoods met een boycot op foute soja of een rem op bedrijfsactiviteiten in het Amazonegebied. Dat stelt Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ingenieursbedrijf Arcadis lijkt gevoelig voor het pleidooi.
De natuurorganisatie kreeg vandaag talloze telefoontjes van mensen die boos zijn over de beschuldigingen van de Braziliaanse president Bolsonaro. Die suggereert dat natuurbeschermingsorganisaties als WNF achter de verwoestende branden in het Amazonegebied zitten: ,,Verschrikkelijk dat hij dat zegt. Het is een tactiek die moet afleiden van waar het echt om gaat”, zegt Schuijt. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt veel vragen over de beschuldigingen van Bolsonaro. ‘De toekomst van de Amazone staat op onze rader’, valt te lezen in een tweet die het ministerie verstuurde.
De Nederlandse WNF-directeur vindt de maat vol en vraagt zowel de Nederlandse regering als het bedrijfsleven om een concrete reactie, bijvoorbeeld door het juist gesloten handelsakkoord van de EU met Zuid-Amerika (Mercosur) ter discussie te stellen. Dat akkoord ligt nu ter ratificatie in Europa. ,,Frankrijk en Duitsland dreigen al de ratificatie uit te stellen. Ik vind dat Nederland zou moeten volgen.”
(Artikel gaat verder na de foto's)
Het Nederlandse bedrijfsleven draagt volgens het WNF indirect bij aan de ontbossing van de Amazone, want verschillende bedrijven doen er wel zaken maar weinig tot niets tegen illegale ontbossing. De Rotterdamse haven zou daarom moeten besluiten niet-duurzame soja te weren. ,,Die komt de haven niet meer in”, aldus Schuijt. Verder moeten ondernemingen als Arcadis, Boskalis, Damen Shipyards en Alewijnse ter verantwoording worden geroepen voor hun werkzaamheden in Brazilië. Deze bedrijven werken of werkten mee aan de ‘sojaroute’, met de aanleg van havens en andere infrastructuur om grote hoeveelheden soja van Brazilië naar Europa te vervoeren. Schuijt: ,,Je kunt niet aan de ene kant Bolsonaro bekritiseren en aan de andere kant gewoon bijdragen aan wat daar gebeurt. Kijk naar jezelf, naar de rol die je speelt als handelsland en importeur. Dat zeggen we al lang alleen wordt het nu heel urgent.”
Haven
Boskalis voelt zich niet aangesproken door de oproep van WNF. Het bagger- en sleepbedrijf is mede-eigenaar van een sleper in Amazonehavens in Brazilië. Een woordvoerder noemt het ‘heel vergezocht’ van WNF om het bedrijf deze problemen aan te rekenen. ,,We kunnen de lading niet per boon controleren, dat is ondoenlijk, die kisten mag je niet zomaar openmaken.” Als het bedrijf weet zou hebben van dubieuze vrachten dan ‘kun je natuurlijk maatregelen nemen’: ,,Maar dat is in deze heel ver gezocht.”
Later dit jaar doet Boskalis afstand van haar aandeel in deze sleepactiviteiten, maar volgens de woordvoerder staat dat los van deze kwestie. ,,Dat komt gewoon door de dynamiek in de havensleepmarkt.” Damen Shipyards benadrukt dat ze zich bij werkzaamheden in het buitenland houdt aan ‘Europese standaarden’ als het gaat om natuur en milieu maar wil verder niet ingaan op ‘politieke statements’ als van het WNF.
Een woordvoerder van de Rotterdamse haven stelt dat WNF met de oproep voor een ban op niet-duurzame soja aan het verkeerde adres is en bij de bedrijven moet zijn die producten importeren. ,,Wij gaan daar als Havenbedrijf niet over, dat is echt aan de bedrijven zelf.”
Meer weten? Lees hier vjjf vragen over de Amazone.
Arcadis: dat gebied is een no go
Ingenieursbedrijf Arcadis lijkt wel gevoelig voor de kritiek. Vorig jaar bleek dat de lokale bevolking rond een nieuw te bouwen sojahaven voor veel te weinig geld was uitgekocht, vlak voordat Arcadis betrokken raakte bij het project. De milieuvergunningen waren afgegeven en het ingenieursbureau zegt daarom niks van de uitbuiting van Braziliaanse families geweten te hebben. Maar na de onthulling trok Arcadis het boetekleed aan. ,,We gingen ervan uit dat een milieuvergunning zekerheid bood over deze leefbaarheids- en duurzaamheidseisen”, zegt een woordvoerder nu. ,,Dus nu zijn we daar veel strenger op geworden. Vergelijkbare projecten in dat gebied zullen nu een no go zijn voor ons. We letten overal waar we werken juist heel erg op duurzaamheid en leefbaarheid, daarom laten we ook weleens projecten schieten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complottheorieën?
Brazilianen in het Amazonegebied kuchen in de rook vanwege de ergste bosbranden sinds tijden. De Braziliaanse president Bolsonaro zorgde voor internationale verbijstering met zijn suggestie dat niet boeren en grondspeculanten, maar internationale natuurbeschermingsorganisaties (ngo's) achter de branden zitten. Hij vermoedt opzet om zijn economische beleid zwart te maken. Vijf vragen over de huidige situatie in de Amazone -
36
Erkenning voor elkaars verleden laat zich niet opdringen
De afschaffing van de slavernij herdenken is belangrijk, maar we kunnen Keti Koti pas echt samen vieren als dit breed wordt gedragen, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Crisis Amazone
Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde gisteravond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ‘Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’, aldus Bolsonaro.
-
Supersnelrecht verdachte van opruiing boerenprotest, vrijdag voor rechter
Een 23-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijensas staat vrijdagmiddag voor de rechter in Rotterdam omdat hij opruiende berichten over de boerenprotesten zou hebben gedeeld. De man wordt via het zogeheten supersnelrecht vervolgd. -
PREMIUM
‘Wij zitten Braziliaanse president in de weg, dus verzint hij dit’
,,De telefoon staat roodgloeiend, de hele dag al”, zegt directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Heel veel mensen bellen de natuurbeschermingsorganisatie met de vraag wat ze kunnen doen voor het brandende Amazonegebied. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.