Woede bij politie om opheffen ‘misdaadteam’

videoEen rechercheteam van de Amsterdamse politie dat gespecialiseerd is in de aanpak van georganiseerde misdaad wordt als gevolg van een tekort aan politiemensen per eind december opgeheven. Met deze ingreep wil de politie ervoor zorgen dat er genoeg blauw op straat blijft in de hoofdstad.

De woede is groot bij de ongeveer dertig politiemensen die werken bij het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infrastructuur. Uitgerekend dit team, dat de georganiseerde misdaad in Amsterdam onderzoekt, moet door de steeds nijpender wordende personeelsproblemen bij de politie stoppen. ,,Op dit moment is er heel veel te doen over ondermijning, drugsproblemen en liquidaties in de stad’’, zegt een betrokken politieman. ,,En juist dan moeten we stoppen. Het onbegrip hierover is ontzettend groot. Een paar grote en beloftevolle onderzoeken moeten we noodgedwongen stopzetten. Daardoor gaat een aantal criminelen de dans ontspringen.’’

112-meldingen

Het pijnlijke voornemen is vorige week woensdag bekend gemaakt aan het team. De bedoeling is dat de politiemensen doorschuiven naar de recherchetak van de zogeheten basisteams in de stad, zodat de mensen die daar nu werken de straat op kunnen. Op deze manier denkt de politie in staat te zijn om voldoende ‘blauw op straat’ te garanderen en ook voldoende mankracht te hebben om de 112-meldingen te kunnen afhandelen. Na de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september werd de druk op het toch al grote personeelstekort nog groter, toen politiemensen noodgedwongen nodig bleken om officieren, rechters en advocaten te beveiligen.

Volgens Jan Struijs van politievakbond NPB bijt de politie zich door dit besluit in de staart. ,,Dit is heel onwenselijk, want dit rechercheteam is cruciaal in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Deze politiemensen zijn terecht boos.’’ Vandaag presenteren de politievakbonden een onderzoek naar de werkdruk van de politie. Volgens de bonden moet de politiek scherpere keuzes maken welke taken de politie moet oppakken.

‘Pijnlijke keuzes’

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt dat er wordt gesproken dit specifieke rechercheonderdeel op te heffen. Volgens de woordvoerder gaat het om een tijdelijke maatregel. ,,We zijn bezig met een paar voorstellen. Dit is daar één van. We moeten pijnlijke keuzes maken. Het water staat ons tot boven de lippen. Maar een definitieve beslissing is nog niet genomen.’’

Lees hier onder het achtergrondverhaal over het opheffen van het gespecialiseerde politieteam