Volledig scherm
© Shutterstock

Woede in Den Haag over milde straf voor asielzoeker na verkrachting

In politiek Den Haag is ophef ontstaan over de strafmaat voor een asielzoeker in een verkrachtingszaak. De rechter legde aan de Afghaan niet de maximale straf op, omdat hij dan zijn verblijfsvergunning zou kwijtraken. 

De 36-jarige Zaman S. verkrachtte in 2016 het achttienjarige slachtoffer, dat een licht verstandelijke handicap heeft,  in het magazijn van de winkel waar hij werkte. De jonge vrouw kwam de winkel binnen als klant om een tas te kopen en werd meegelokt naar achteren. 

De rechtbank liet in het oordeel meewegen dat de verkrachting meer dan twee jaar geleden plaatsvond. De verdachte is niet eerder veroordeeld en ook na het feit niet meer met Justitie in aanraking gekomen.

Ook het feit dat hij 'vanuit een onveilige situatie in zijn land van herkomst' is gekomen en hier een leven aan het opbouwen is en met zijn overkomen vrouw een gezin wil stichten, weegt mee.

De rechter erkent in het vonnis dat voor dit soort misdrijven de norm 24 maanden cel is, maar koos toch voor twintig maanden. Volgens de rechtbank is het 'niet de bedoeling' dat de straf leidt tot 'verregaande vreemdelingenrechtelijke consequenties'. 

'Hier niet normaal'

Geert Wilders on Twitter

Dit is met geen pen te beschrijven. Het Nederland van Mark Rutte is ziek. https://t.co/mn1vVE9oHU

,,Misschien is dit in zijn land normaal, maar hier niet'', zegt de vader van het meisje boos tegen De Telegraaf. Richard Korver, advocaat van de familie, vindt dat 'het al of niet verliezen van een verblijfsvergunning bij zo'n ernstig misdrijf als verkrachting geen overweging hoort te zijn.'

De VVD wil opheldering van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is benieuwd wat de richtlijnen zijn voor dit soort situaties. Wat Kamerleden Foort van Oosten en Malik Azmani betreft mag een verblijfsstatus geen factor zijn in dit soort zaken.

Ook Madeleine van Toorenburg van het CDA wil weten wat er aan de hand is. ,,Want dit is duidelijk niet de bedoeling geweest van de wetgever. Dit gaan wij voorleggen aan de bewindspersoon.'' Ook anderen reageren geschokt. ,,Dit is met geen pen te beschrijven'', twittert Geert Wilders. ,,Het Nederland van Mark Rutte is ziek.'' Thierry Baudet twittert: ,,Ik ben niet boos, ik ben woest.''

Thierry Baudet on Twitter

De rechtbank in Amsterdam heeft een 38-jarige Afghaanse asielzoeker die in 2016 een licht verstandelijk beperkt meisje van 18 verkrachtte, veroordeeld tot een mildere straf om te voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning kwijtraakt." Ik ben niet boos, ik ben woest. #FVD