Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam
Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
Delen per e-mail
De demonstratie in Nederland is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet, in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL. Volgens de organisatoren ‘doet dit denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.
Zij zeggen verder dat ‘institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet’. Een woordvoerster van de organisatie zegt dat de demonstratie bij de gemeente is aangemeld en qua aantallen demonstranten niet gebonden is aan het tot 1 juni geldende samenscholingsverbod. Wel wordt demonstranten opgeroepen conform de coronamaatregelen 1,5 meter afstand te houden, mondkapjes te dragen en eventueel handschoenen en desinfecterende gel mee te nemen en bij verkoudheidsklachten thuis te blijven.
Knielende mensen
In Londen gingen demonstranten vandaag de straat op om te demonstreren tegen het politiegeweld. Zeker vijf mensen werden gearresteerd. Het protest begon op Trafalgar Square. Daar knielden honderden mensen als teken van solidariteit. Daarna was er ook voor de Amerikaanse ambassade een demonstratie. Daar werden vijf mensen gearresteerd, drie voor het overtreden van coronaregels en twee vanwege het aanvallen van politieagenten.
Ook in Berlijn en Kopenhagen gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren. Daar scandeerden ze teksten die ook bij demonstraties in de VS worden gebruikt, zoals ‘gerechtigheid voor George Floyd’.
Ook weer in VS
Inmiddels bereiden veel Amerikaanse steden zich weer voor op nieuwe protesten en mogelijk rellen. De gouverneur van de staat Minnesota, waar Minneapolis ligt, heeft de Nationale Garde al ingeschakeld en heeft nu ook hulp gevraagd aan omliggende staten. Bij de protesten, die op meerdere plekken uitmondden in rellen en plunderingen, zijn al zeker twee mensen omgekomen de afgelopen dagen.
President Donald Trump riep gouverneurs en burgemeesters zondag op om de Nationale Garde in te schakelen. Hij haalde daarbij uit naar Democratische burgemeesters en gouverneurs en zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november Joe Biden. ,,De wereld kijkt en lacht je uit, is dit wat je wil”, aldus Trump. Veel Democratische politici, zoals de gouverneur van Minnesota Tim Walz, veroordeelden de rellen, maar toonden begrip voor de protesten en de woede van de actievoerders.
Op sociale media komen al berichten binnen over rellen en onrust in steden als Chicago en Philadelphia. In Philadelphia zou de ME al hebben ingegrepen met traangas.
Tweede golf
Ondertussen maken experts zich zorgen dat de vele samenkomsten kunnen leidden tot een tweede golf van coronavirusinfecties. De burgemeester van de Amerikaanse stad Atlanta drong er bij demonstranten op aan om getest te worden en zei gisteravond: ,,Er is nog steeds een pandemie in Amerika die zwarte en bruine mensen harder treft.”
Haar opmerkingen kwamen toen het Amerikaanse dodental zondag bijna de 104.000 naderde, meldt NBC News. Wereldwijd zijn bijna 370.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.
Bekijk hier alle video's over de protesten in de Verenigde Staten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO Gedupeerden: ‘Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog’
Advocaat Vasco Groeneveld laat weten dat zijn cliënten blij zijn met het aftreden van het kabinet. Toch zijn de gedupeerden er hiermee nog niet. ,,Dat gaat over politieke verantwoordelijkheid. Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog.” -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Achtergrond Dit was kabinet Rutte III en dit is het huiswerk dat achterblijft
Rutte III wist onderlinge problemen te bezweren en lang de gevaren van buiten te pareren. Toch is de toeslagenaffaire het kabinet alsnog fataal geworden. Er blijft nog heel wat huiswerk achter voor de opvolger. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
VIDEO Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies én winst van zonneparken
Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.
-
WhatsApp stelt aanpassing gebruikersvoorwaarden uit na ophef
WhatsApp gaat de geplande aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden uitstellen, na ophef omdat dan meer gebruikersinformatie door de chatapp zou worden gedeeld met moederbedrijf Facebook. Volgens WhatsApp is er veel verwarring bij gebruikers over die veranderingen en is meer tijd nodig om uitleg te geven over datagebruik. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.