Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam
Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
De demonstratie in Nederland is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet, in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL. Volgens de organisatoren ‘doet dit denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.
Zij zeggen verder dat ‘institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen een probleem is dat zich ook in Nederland en de rest van Europa voordoet’. Een woordvoerster van de organisatie zegt dat de demonstratie bij de gemeente is aangemeld en qua aantallen demonstranten niet gebonden is aan het tot 1 juni geldende samenscholingsverbod. Wel wordt demonstranten opgeroepen conform de coronamaatregelen 1,5 meter afstand te houden, mondkapjes te dragen en eventueel handschoenen en desinfecterende gel mee te nemen en bij verkoudheidsklachten thuis te blijven.
Knielende mensen
In Londen gingen demonstranten vandaag de straat op om te demonstreren tegen het politiegeweld. Zeker vijf mensen werden gearresteerd. Het protest begon op Trafalgar Square. Daar knielden honderden mensen als teken van solidariteit. Daarna was er ook voor de Amerikaanse ambassade een demonstratie. Daar werden vijf mensen gearresteerd, drie voor het overtreden van coronaregels en twee vanwege het aanvallen van politieagenten.
Ook in Berlijn en Kopenhagen gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren. Daar scandeerden ze teksten die ook bij demonstraties in de VS worden gebruikt, zoals ‘gerechtigheid voor George Floyd’.
Ook weer in VS
Inmiddels bereiden veel Amerikaanse steden zich weer voor op nieuwe protesten en mogelijk rellen. De gouverneur van de staat Minnesota, waar Minneapolis ligt, heeft de Nationale Garde al ingeschakeld en heeft nu ook hulp gevraagd aan omliggende staten. Bij de protesten, die op meerdere plekken uitmondden in rellen en plunderingen, zijn al zeker twee mensen omgekomen de afgelopen dagen.
President Donald Trump riep gouverneurs en burgemeesters zondag op om de Nationale Garde in te schakelen. Hij haalde daarbij uit naar Democratische burgemeesters en gouverneurs en zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november Joe Biden. ,,De wereld kijkt en lacht je uit, is dit wat je wil”, aldus Trump. Veel Democratische politici, zoals de gouverneur van Minnesota Tim Walz, veroordeelden de rellen, maar toonden begrip voor de protesten en de woede van de actievoerders.
Op sociale media komen al berichten binnen over rellen en onrust in steden als Chicago en Philadelphia. In Philadelphia zou de ME al hebben ingegrepen met traangas.
Tweede golf
Ondertussen maken experts zich zorgen dat de vele samenkomsten kunnen leidden tot een tweede golf van coronavirusinfecties. De burgemeester van de Amerikaanse stad Atlanta drong er bij demonstranten op aan om getest te worden en zei gisteravond: ,,Er is nog steeds een pandemie in Amerika die zwarte en bruine mensen harder treft.”
Haar opmerkingen kwamen toen het Amerikaanse dodental zondag bijna de 104.000 naderde, meldt NBC News. Wereldwijd zijn bijna 370.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.
Bekijk hier alle video's over de protesten in de Verenigde Staten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzes vragen19
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
1
Alpe d’HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek
De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d’HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie ‘een bedrag om trots op te zijn’. -
PREMIUM
Willy (73) en Hermien (72) verkochten in een impuls hun penthouse en leven nu zeer voordelig in Spanje
Ze hadden het niet slecht, maar alleen van de gedachte aan nieuwe Nederlandse wintermaanden kregen Willy (73) en Hermien (72) Winters het al koud. Van de ene op de andere dag besloten ze hun Almelose penthouse te verkopen, nu wonen ze - met dank aan een Twentse makelaar - in Spanje. En zijn ze een stuk goedkoper uit. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
17
Reacties op juridische strijd pensioenen: ‘Pitbull Pieter heeft al vaker succesvol geprocedeerd’
‘Het woord ‘strijd’ suggereert dat ons nog wat te wachten staat de komende tijd. Die suggestie wordt nog eens extra gevoed nu Pieter Lakeman zich ermee gaat bemoeien’ en ‘Leider van de ChristenUnie Mirjam Bikker zegt dat ze niet van ’pats, boem, knal’ is. Maar soms zal dat bij het hele asielprobleem wel moeten’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 2 juni verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
-
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
-
-
-
228
Keihard rapport Amnesty: ‘Politie gaat veel te ver in aanpak demonstranten’
De politie schiet de laatste jaren compleet door in de aanpak van ‘vreedzame demonstranten’. Dat stelt Amnesty International op basis van een twee jaar durend onderzoek en gesprekken met circa vijftig demonstranten. Met ‘onaangekondigde huisbezoeken’ en ‘onrechtmatige ID-controles’ gaan agenten vaak hun boekje te buiten, stelt de mensenrechtenorganisatie. De politie meldt dat het ‘geenszins de bedoeling is om demonstranten te intimideren’. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.