Volledig scherm
Sinds het theehuis in winkelcentrum De Lindenhorst werd gesloten, is er onrust in de Edense wijk © ANP

Woede na inzet Marokkaanse consul voor reljeugd in Ede

UpdateDe Tweede Kamer staat op zijn achterste benen omdat de gemeente Ede de hulp inroept van de Marokkaanse consul om Marokkaanse relschoppers in toom te houden. Regeringspartij VVD noemt het 'een brevet van onvermogen'.

Quote

Bel dan meteen de koning van Marokko of hij Wil­lem-Alexan­der wil vervangen

PVV-kamerlid Machiel de Graaf

De gemeente Ede blijkt deze week afspraken te hebben gemaakt met de Marokkaanse consul Khalid Guelzim over een groep jonge fanatieke relschoppers, veelal van Marokkaanse afkomst. De consul is door de gemeente gevraagd om zich te verdiepen in de problematiek en waar nodig in actie te komen. De Edese burgemeester Cees van der Knaap (CDA) zegt de bemoeienis van Guelzim 'toe te juichen'.

Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgt sinds enige tijd voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop onlangs gesloten. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag was het weer raak: vier auto's werden in brand gezet. ,,Het zou heel toevallig zijn als dit niet met alle onrust te maken heeft'', aldus een woordvoerder.

Kamerleden die vrijdag van de afspraken tussen de gemeente en Marokkaanse consul hoorden, reageerden stuk voor stuk uiterst kritisch. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch stelt dat Van der Knaap het lokaal gezag 'onder geen beding uit handen moet geven aan een diplomaat van een ander land'.

In zee gaan
Zijn VVD-collega in de Tweede Kamer Malik Azmani begrijpt ook helemaal niets van de beslissing om met Guelzim in zee te gaan. ,,Dat de hulp van de Marokkaanse consul moet worden ingeroepen door Ede is een brevet van onvermogen'', aldus Azmani. ,,Het is 'not done' als je dát vraagt aan de Marokkaanse overheid.''

De Nederlands/Marokkaanse jongerenwerker Ibrahim Wijbenga spreekt van een hoogst 'discutabele' beslissing, helemaal in het licht van de huidige Turkije-discussie. ,,Als Turkije zich met Turken hier bemoeit, hebben we het gelijk over de Lange Arm van Erdogan en nu halen we zelf de Lange Arm van Marokko in huis?! Dat is vreemd", aldus Wijbenga, tevens oud-gemeenteraadslid voor het CDA. PVV-kamerlid Machiel de Graaf: ,,Dit is schandalig. Bel dan meteen de koning van Marokko of hij Willem-Alexander wil vervangen.''

Protesttocht
De Marokkaanse gemeenschap in Ede houdt zondagmiddag een protesttocht tegen het wangedrag van de groep jongeren. Volgens de organisatoren loopt ook de burgemeester van Ede mee.

 ,,Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben maar we gaan er niet mee akkoord als dat op deze manier wordt afgedwongen. Als er onenigheid is moet je praten", zegt Tijani Zallali, voorzitter van Samenstede.