Woede over goudgerande vertrekregeling Bernard Welten
Bernard Welten, de grootverdiener van de Nationale Politie, ruimt het veld. Na publicaties in deze krant en politieke druk kiest hij voor een vertrekregeling. Die regeling is goudgerand, vinden boze agenten. ANPV-voorzitter Geert Priem spreekt van 'een trap na'.
Welten (62) vertrekt op 1 maart 2018 als adviseur van de korpsleiding. Hij blijft nog wel drie dagen per maand advies geven, voor een tarief dat kan oplopen tot 225 euro per uur. Met zijn vrijwillige ontslag bespaart de politie 700.000 euro.
De oud-hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam ruimt het veld na ophef over zijn salaris. Welten incasseerde in zijn tijd als hoofdcommissaris van de hoofdstad zo’n 255.000 euro per jaar. Dat bedrag blééf hij ontvangen toen hij in 2011 stopte, waarna hij als ‘buitengewoon adviseur’ in functie bleef. Dat had hij destijds zo afgesproken met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.
Pensioenverlies
Treurig voor de mensen die meer dan veertig jaar hebben rondgelopen en hun bijdrage hebben geleverd
Sinds vorig jaar onderhandelde Welten met het ministerie over loonsverlaging. Als hij volgend jaar vertrekt, krijgt hij eenmalig 15.000 euro mee als compensatie voor pensioenverlies. ,,Dit besluit stelt mij in staat om de komende jaren met veel energie mijn werkzaamheden op een andere manier te verrichten”, laat Welten via een persbericht weten.
De vertrekregeling leidt tot een stroom woedende reacties van agenten op het intranet van de politie. ,,Doe mij ook zo’n regeling”, schrijft een agent. ,,Treurig voor de mensen die bij de politie meer dan veertig jaar hebben rondgelopen en hun bijdrage hebben geleverd. Zij moeten met lede ogen aanzien dat er altijd weer met twee maten wordt gemeten'', stelt een ander.
Een politiemedewerker rekent voor dat Welten met zijn inhuuradvies 5.400 euro kan gaan verdienen, voor drie dagen werk per maand. ,,Het is en het was graaigedrag”, staat op intranet. ,,Ik ben blij dat hij de eer aan zichzelf houdt, maar waarom krijgt hij meer dan de gemiddelde diender?”, vraagt ook een Amsterdams or-lid zich af.
Politievakbonden ANPV en NPB sluiten zich aan bij de kritiek. ,,Dit is een goudgerande vertrekregeling”, zegt ANPV-voorzitter Geert Priem. ,,Extra pijnlijk, want we voeren op dit moment actie voor betere pensioenen voor 65.000 politiemedewerkers. Als Welten de afgelopen jaren zó veel heeft verdiend, waarom pakt hij dan ook nog eens die 15.000 euro mee? Dat hóéft hij niet te doen. Het voelt als een trap na.”
Het voelt als een trap na
Ook NPB-voorzitter Jan Struijs is kritisch. ,,Ik krijg net een mail van een agent die al 42 jaar in hartje Amsterdam werkt. Net als veel anderen vraagt hij zich af: ‘En ik dan?’. Collega’s zijn blij dat Welten opstapt. Maar zij zouden aan het einde van hun carrière ook wel zo’n mooie deal willen.”
Deze krant berichtte regelmatig over het topsalaris van Welten. Een jaar geleden bleek dat hij voor zijn loon voornamelijk praatjes en adviezen buiten het politiekorps geeft. Net als toen wil Welten ook nu niet reageren op vragen van deze krant.
Het aantal grootverdieners bij de Nationale Politie groeit en groeit. Vorig jaar kregen 24 politiemedewerkers een salaris dat hoger was dan 179.000 euro, tegen zeven in 2015. 179.000 euro is het salaris van een minister. De politietop liet begin dit jaar weten niet blij te zijn met de vorstelijke salarissen. De korpsleiding houdt zich keurig aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), laat ze weten. Maar die wet geldt dan ook alléén voor leden van de korpsleiding. Voor andere politiemensen, onder wie adviseur Bernard Welten, geldt de WNT-norm niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM109
Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst
Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUM
Pluimveebedrijf van Sijds was eerste met vogelgriep: ‘Elke ochtend angst als ik de deur van de stal open’
Zijn bedrijf had de twijfelachtige eer het huidige vogelgriepseizoen te openen. Maar vraag pluimveehouder Sijds Dijkstra (65) niet of hij zich schuldig voelt over de misère in pluimveeland. Dat is de meest stompzinnige vraag die hem in de afgelopen periode werd gesteld. ,,Alsof mijn bedrijf de verspreider is. Als ik niet de eerste was, was het wel een ander bedrijf.” -
Bernard Welten weg bij politie na commotie over riant salaris
Oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten neemt ontslag bij de Nationale Politie. Dat bevestigt het Ministerie van Veiligheid van Justitie. Er ontstond vorig jaar commotie over het riante salaris van de politiemedewerker, dat hoger was dan wie dan ook bij de politie. -
Kaartjesrel raakt hoogste politiebazen
De politie begint een intern onderzoek naar tientallen agenten die mogelijk giften hebben aangenomen van de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. 'Adje Latje' fêteerde jarenlang familie, vrienden en collega's met voetbalkaartjes en luxe etentjes op kosten van de politie.