Volledig scherm
Korpschef Bernard Welten © ANP

Woede over goudgerande vertrekregeling Bernard Welten

Bernard Welten, de grootverdiener van de Nationale Politie, ruimt het veld. Na publicaties in deze krant en politieke druk kiest hij voor een vertrekregeling. Die regeling is goudgerand, vinden boze agenten. ANPV-voorzitter Geert Priem spreekt van 'een trap na'.

Welten (62) vertrekt op 1 maart 2018 als adviseur van de korpsleiding. Hij blijft nog wel drie dagen per maand advies geven, voor een tarief dat kan oplopen tot 225 euro per uur. Met zijn vrijwillige ontslag bespaart de politie 700.000 euro.

De oud-hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam ruimt het veld na ophef over zijn salaris. Welten incasseerde in zijn tijd als hoofdcommissaris van de hoofdstad zo’n 255.000 euro per jaar. Dat bedrag blééf hij ontvangen toen hij in 2011 stopte, waarna hij als ‘buitengewoon adviseur’ in functie bleef. Dat had hij destijds zo afgesproken met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.

Pensioenverlies

Quote

Treurig voor de mensen die meer dan veertig jaar hebben rondgelo­pen en hun bijdrage hebben geleverd

Agent

Sinds vorig jaar onderhandelde Welten met het ministerie over loonsverlaging. Als hij volgend jaar vertrekt, krijgt hij eenmalig 15.000 euro mee als compensatie voor pensioenverlies. ,,Dit besluit stelt mij in staat om de komende jaren met veel energie mijn werkzaamheden op een andere manier te verrichten”, laat Welten via een persbericht weten.

De vertrekregeling leidt tot een stroom woedende reacties van agenten op het intranet van de politie. ,,Doe mij ook zo’n regeling”, schrijft een agent. ,,Treurig voor de mensen die bij de politie meer dan veertig jaar hebben rondgelopen en hun bijdrage hebben geleverd. Zij moeten met lede ogen aanzien dat er altijd weer met twee maten wordt gemeten'', stelt een ander.

Een politiemedewerker rekent voor dat Welten met zijn inhuuradvies 5.400 euro kan gaan verdienen, voor drie dagen werk per maand. ,,Het is en het was graaigedrag”, staat op intranet. ,,Ik ben blij dat hij de eer aan zichzelf houdt, maar waarom krijgt hij meer dan de gemiddelde diender?”, vraagt ook een Amsterdams or-lid zich af.

Politievakbonden ANPV en NPB sluiten zich aan bij de kritiek. ,,Dit is een goudgerande vertrekregeling”, zegt ANPV-voorzitter Geert Priem. ,,Extra pijnlijk, want we voeren op dit moment actie voor betere pensioenen voor 65.000 politiemedewerkers. Als Welten de afgelopen jaren zó veel heeft verdiend, waarom pakt hij dan ook nog eens die 15.000 euro mee? Dat hóéft hij niet te doen. Het voelt als een trap na.”

Quote

Het voelt als een trap na

Geert Priem (ANPV)

Ook NPB-voorzitter Jan Struijs is kritisch. ,,Ik krijg net een mail van een agent die al 42 jaar in hartje Amsterdam werkt. Net als veel anderen vraagt hij zich af: ‘En ik dan?’. Collega’s zijn blij dat Welten opstapt. Maar zij zouden aan het einde van hun carrière ook wel zo’n mooie deal willen.”

Deze krant berichtte regelmatig over het topsalaris van Welten. Een jaar geleden bleek dat hij voor zijn loon voornamelijk praatjes en adviezen buiten het politiekorps geeft. Net als toen wil Welten ook nu niet reageren op vragen van deze krant.

Het aantal grootverdieners bij de Nationale Politie groeit en groeit. Vorig jaar kregen 24 politiemedewerkers een salaris dat hoger was dan 179.000 euro, tegen zeven in 2015. 179.000 euro is het salaris van een minister. De politietop liet begin dit jaar weten niet blij te zijn met de vorstelijke salarissen. De korpsleiding houdt zich keurig aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), laat ze weten. Maar die wet geldt dan ook alléén voor leden van de korpsleiding. Voor andere politiemensen, onder wie adviseur Bernard Welten, geldt de WNT-norm niet.

  1. LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’
    PREMIUM

    LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch en zorgden voor een grimmige sfeer. Pro-pietengroepen scandeerden ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide