Volledig scherm
© Thinkstock

Woedende ouders slaan in op 16-jarige voetballers

'Ga nu maar weer bananen eten.' Die opmerking tegen een donkere speler van de B-junioren van ESA uit Arnhem leidde zaterdag tot een massale vechtpartij. Vaders en moeders sloegen in op elkaar en op jongens van 16 jaar.

 
Ik heb diep respect voor die vader wiens zoon een blauw oog was geslagen. Hij is geen verhaal gaan halen, maar heeft zijn zoon alleen geknuffeld
Ooggetuige

De thuiswedstrijd tegen SCH uit Nijmegen was nog maar net geëindigd in 4-4 of een van de spelers van SCH, zo luidt althans de versie van ESA, plaatste de racistische opmerking. De donkere speler van ESA beet terug dat de speler van SCH, die hem ook al tijdens de wedstrijd treiterde, op moest houden.

'Toen werd hij meteen bij zijn keel gegrepen en sloeg de vlam in de pan. Ouders stormden het veld op. Sommigen probeerden vechtersbazen te scheiden en dat werd weer uitgelegd als agressie,' vertelt ESA-voorzitter Jaap Breur in het AD. Ruim twintig spelers, vaders én moeders gingen met elkaar op de vuist. Volgens getuigen gingen 'ouders en kids volledig los'. Niemand raakte daarbij overigens ernstig gewond.

'Een speler van ESA is een blauw oog geslagen door een vader van SCH,' zegt moeder Natasja Jansen. Zij sommeerde haar zoon Max en een vriendje meteen naar de kleedkamer te gaan toen het tumult uitbrak. 'Dieptriest. Van beide kanten stormden ouders het veld op. Ik heb diep respect voor die vader wiens zoon een blauw oog was geslagen. Hij is geen verhaal gaan halen, maar heeft zijn zoon alleen geknuffeld.'

Altijd spanning
De wedstrijd was hard maar fair, er werden geen kaarten uitgedeeld. Maar ESA had in de laatste minuten de gelijkmaker gescoord waardoor de tegenstander flink de pest in had. 'Arnhem-Nijmegen is altijd spanning. Bij Vitesse-NEC staan er ook personen op viaducten om de spelersbussen te bekogelen. Die extra lading is er bij ESA-SCH ook,' weet Breur. SCH-voorzitter Wim Raafs wil niks kwijt over het voorval. 'Het is zondag. Ik ga lekker voetbal kijken.'

Toen de politie arriveerde, was onduidelijk wie wie geslagen had. Niemand werd aangehouden. ESA gaat aangifte doen van de vechtpartij.

'Binnenkort spelen ze in Nijmegen weer tegen SCH. 'Wacht maar tot jullie in Nijmegen komen,' kregen we al te horen. We hebben al besloten dat het bestuur de jongens zal rijden. Dan weten we zeker dat niemand door het lint gaat,' zegt Breur. 'Als die wedstrijd doorgaat, is het zonder mijn zoon Max,' zegt moeder Jansen.