Volledig scherm
Emile Ratelband. © anp

Woedende Ratelband dient claim bij justitie in

Emile Ratelband is laaiend over de manier waarop hij de afgelopen week is behandeld door politie en justitie. Ratelband werd opgepakt omdat hij in 2009 betrokken zou zijn geweest bij een plan om zijn eigen woning in Huissen in brand te steken. De positiviteitsgoeroe wil nu een claim indienen bij justitie.

 
Mijn arrestatie met acht politiemensen ging alle perken te buiten
Emile Ratelband

'Ik zet de tegenaanval in', zegt Ratelband (63) in het AD. De positiviteitsgoeroe zat uiteindelijk drie dagen vast voor het plan om een brandbom te gooien in een woning van hem in Huissen, omdat de bewoner, een anti-kraakwacht, niet wilde vertrekken. Afgelopen vrijdag kwam de ondernemer en entertainer weer op vrije voeten. Ook Koen Scharrenberg van het tijdschrift Panorama werd opgepakt op dezelfde verdenking; hij zit naar verluidt nog vast.

Volgens Ratelband verliep zijn aanhouding niet volgens het boekje. 'Ik ben door justitie schandalig behandeld en er is ook geen enkel bewijs', verklaart hij. 'Mijn arrestatie met acht politiemensen ging alle perken te buiten en er is bewust naar de media gelekt.'

Ook als hij wordt vrijgesproken, wil Ratelband een claim indienen. Tegen De Gelderlander zegt hij: 'Mochten ze een rechtszaak beginnen waaruit vrijspraak volgt, dan krijgen ze een schadeclaim. Ook als ze seponeren en verder niet vervolgen krijgen ze een schadeclaim. Want dit kan zomaar niet.'

  1. ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B. Derk Wiersum werd al langer bedreigd. Hij had geen vertrouwen in politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.