Volledig scherm
© anp

Woensdag waarschijnlijk recordwarm

De komende dagen krijgen we met zeer zacht winterweer te maken. De temperaturen bereiken in de loop van de week de dubbele cijfers. Woensdag kan het op een groot aantal plaatsen zelfs recordwarm worden! De zeer zachte temperaturen gaan niet gepaard met mooi weer.

Volledig scherm
© anp

Het KNMI meldt dat het vanmorgen in het hele land nog plaatselijk glad kan zijn door van bevriezing van natte weggedeelten of door een winterse bui. In Noord-Nederland zijn veel ongevallen op de weg gebeurd. ,,Het is spekglad op sommige wegen. Wees voorzichtig!'', aldus de politie. De gladheid zal in de tweede helft van vanochtend verdwijnen.

Woensdag bereikt extreem zachte lucht ons land. Op de meeste plaatsen kan de temperatuur oplopen naar 12 of 13 graden, lokaal iets meer of iets minder. ,,Het dagrecord staat op naam van Maastricht met 13,4 graden en is gevestigd op 24 januari 1937. Voor een landelijk dagrecord moet het in De Bilt woensdag ten minste 12,2 graden worden. Met deze waarde wordt het dagrecord van 12,1 graden uit 1960 uit de boeken gedaan”, vertelt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.

Met de huidige temperatuurverwachting worden de dagrecords volgens Janssen op veel plaatsen in het land verbroken. ,,In het noorden staan de records iets minder scherp dan in het zuiden met ongeveer 10 graden. Om in Leeuwarden het record te verbreken, hoeft het bijvoorbeeld 'maar' 11,2 graden worden, op Terschelling is 9,4 graden genoeg.”

Eerste records van 2018

Het jaar 2017 werd recordwarm afgesloten, komende woensdag kan de eerste recordwarme dag van het jaar worden. Janssen: ,,In het klimaat waar we nu in leven, zal woensdag zeker niet de enige recordwarme dag van dit jaar worden. Kouderecords worden steeds zeldzamer, terwijl warmterecords jaarlijks meermaals worden gebroken.”

Zeer zacht weer gaat in de winter zelden tot nooit gepaard met mooi zonnig weer. ,,Ook woensdag gaat deze regel op”, weet de weerman. ,,Het is vrijwel volledig bewolkt en in de loop van de dag gaat het waarschijnlijk stevig regenen en waaien. De regen die woensdag in de loop van de dag over ons land trekt, is de inleiding naar een iets minder zacht weertype. Donderdag, maar vooral vrijdag en zaterdag, is het minder zacht, daarna gaat de temperatuur mogelijk weer flink in de lift.”