Wolf lijkt zich definitief te vestigen in Drenthe

VIDEOIn natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Als het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen. Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Er zijn camera's geplaatst die het vermoeden moeten bevestigen. Maar volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan alleen aan de hand van 'territoriale markeringen' zoals keutels met zekerheid worden vastgesteld dat het om één wolf gaat.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Vorige week werd er voor het eerst in twee eeuwen een gezien in Friesland.

Lijden

Schapenhouders in Nederland zeggen te lijden onder de aanwezigheid van wolven. Uit onderzoek is gebleken dat schapen op verschillende plekken in Nederland het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Natuurorganisaties doen onderzoek. Het is niet altijd meteen duidelijk of schapen het slachtoffer worden van wolven of van loslopende honden.

De wolven in Nederland bestaan meestal uit jonge dieren die veelal vanuit Duitsland alleen ons land binnentrekken om hier mogelijk een eigen roedel te kunnen beginnen.

Volledig scherm
Vader Caesar waakt over zijn zeven welpen in wildpark Anholter Schweiz. © Gerco Mons

Deze Limburgse boer spreekt zijn bezorgdheid over de wolven uit: 

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.