Wolf lijkt zich definitief te vestigen in Drenthe

VIDEOIn natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Als het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen. Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Er zijn camera's geplaatst die het vermoeden moeten bevestigen. Maar volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan alleen aan de hand van 'territoriale markeringen' zoals keutels met zekerheid worden vastgesteld dat het om één wolf gaat.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Vorige week werd er voor het eerst in twee eeuwen een gezien in Friesland.

Lijden

Schapenhouders in Nederland zeggen te lijden onder de aanwezigheid van wolven. Uit onderzoek is gebleken dat schapen op verschillende plekken in Nederland het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Natuurorganisaties doen onderzoek. Het is niet altijd meteen duidelijk of schapen het slachtoffer worden van wolven of van loslopende honden.

De wolven in Nederland bestaan meestal uit jonge dieren die veelal vanuit Duitsland alleen ons land binnentrekken om hier mogelijk een eigen roedel te kunnen beginnen.

Volledig scherm
Vader Caesar waakt over zijn zeven welpen in wildpark Anholter Schweiz. © Gerco Mons

Deze Limburgse boer spreekt zijn bezorgdheid over de wolven uit: 

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.