Volledig scherm
© ANP

Women’s March trekt met 15.000 deelnemers door Amsterdam

Vele duizenden betogers liepen vanmiddag mee met de Women's March. Zij verzamelden zich op de Dam om te demonstreren voor vrouwenrechten.

De mars eindigt rond de klok van 15.00 uur op het Museumplein. Op Facebook hebben vooraf ruim 4000 personen aangegeven dat ze erbij zijn. 

Hoewel de titel van het evenement anders doet vermoeden, gaat het volgens de organisatie deze keer niet alleen om vrouwen. ‘Het gaat over ons allemaal (v/m/x)', staat te lezen in een aankondiging op Facebook. ‘Omdat alle onderdrukking met elkaar te maken heeft: All oppression is connected’. De initiatiefnemers van de mars strijden voor ‘onbeschaamd feministisch, anti-racistisch en inclusief'.  

Seksueel geweld

Het protest is een dag na Internationale Vrouwendag. Voorafgaand aan de mars belegt het Netwerk Vrouwen FNV de Internationale Vrouwendagviering in het Amsterdam Museum. De vakbond maakt zich hard voor gelijke salarissen op de werkvloer en strijdt tegen seksueel geweld en discriminatie van zwangere vrouwen.

Na afloop meldde de organisatie dat er ongeveer 15.000 mensen hebben meegelopen. ,,Dat is ongelooflijk, omdat we dit met alleen maar vrijwilligers voor elkaar hebben weten te krijgen.”

Ook in 2017 was er een Women’s March, behalve in Amsterdam ook in Den Haag, Nijmegen en Groningen.

Volledig scherm
© ANP
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”