Volledig scherm
© ANP

Women’s March trekt met 15.000 deelnemers door Amsterdam

Vele duizenden betogers liepen vanmiddag mee met de Women's March. Zij verzamelden zich op de Dam om te demonstreren voor vrouwenrechten.

De mars eindigt rond de klok van 15.00 uur op het Museumplein. Op Facebook hebben vooraf ruim 4000 personen aangegeven dat ze erbij zijn. 

Hoewel de titel van het evenement anders doet vermoeden, gaat het volgens de organisatie deze keer niet alleen om vrouwen. ‘Het gaat over ons allemaal (v/m/x)', staat te lezen in een aankondiging op Facebook. ‘Omdat alle onderdrukking met elkaar te maken heeft: All oppression is connected’. De initiatiefnemers van de mars strijden voor ‘onbeschaamd feministisch, anti-racistisch en inclusief'.  

Seksueel geweld

Het protest is een dag na Internationale Vrouwendag. Voorafgaand aan de mars belegt het Netwerk Vrouwen FNV de Internationale Vrouwendagviering in het Amsterdam Museum. De vakbond maakt zich hard voor gelijke salarissen op de werkvloer en strijdt tegen seksueel geweld en discriminatie van zwangere vrouwen.

Na afloop meldde de organisatie dat er ongeveer 15.000 mensen hebben meegelopen. ,,Dat is ongelooflijk, omdat we dit met alleen maar vrijwilligers voor elkaar hebben weten te krijgen.”

Ook in 2017 was er een Women’s March, behalve in Amsterdam ook in Den Haag, Nijmegen en Groningen.

Volledig scherm
© ANP
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”