Volledig scherm
De villa in Gemert waar Rob van den B. woonde © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

'Wonderbelegger' uit Gemert hoeft niet opnieuw de cel in

'Wonderbelegger' Rob van den B. uit het Brabantse Gemert hoeft niet opnieuw de cel. De rechtbank in Den Bosch heeft hem vandaag vrijgesproken van oplichting en verduistering en legde alleen celstraf en werkstraf op voor witwassen, valsheid in geschrifte en beleggen zonder vergunning.

Met mooie praatjes en grote beloften haalde Van den B. uit Eindhoven in totaal 9,1 miljoen euro op bij investeerders. Slechts de helft van dat bedrag investeerde hij, terwijl hij 3,3 miljoen euro privé uitgaf aan dure auto's en onroerend goed. 

Voor oplichting is geen bewijs omdat de beleggers niet werden gedwongen om hun geld te geven, aldus de uitspraak. Wel is Van den B. veroordeeld tot een jaar celstraf en een werkstraf voor witwassen, valsheid in geschrifte en beleggen zonder vergunning. Die celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, heeft Van den B. al in voorarrest uitgezeten. Tegen hem was twee weken geleden nog vijf jaar celstraf geëist.

Fantasiewereld

Aanvankelijk maakt Van den B. winst op de beurs, maar daarna volgt een periode waarin hij drie miljoen verspeelt. De rest van de opgehaalde 9 miljoen euro gaat op aan zijn luxe hobby's: dure auto's, een villa, hij laat laat een zwembad bouwen en verwerft een discotheek in Haps. ,,Hij leeft in een fantasiewereld en die moet worden gestopt'', aldus de officier van justitie.

Advocaat Arthur van den Biezen verdedigde zijn cliënt door te stellen dat de gedupeerde beleggers naïef zijn geweest. De investeerders waren allemaal zakenmannen met eigen advocaten en accountants, zo stelde hij in de rechtszaal. Dat hun investering niet bracht wat ze hoopten, maakt van Van den B. nog geen oplichter, aldus Van den Biezen.