Volledig scherm
© foto meulenhof/Bert Jansen

‘Wonderzalf’ tegen jeuk processierups niet aan te slepen

De jeuk die de eikenprocessierups veroorzaakt: gek word je ervan. Voor apotheker Marieke Vinken uit Heeze zijn het topdagen. Haar 'wondermiddel' is hot.

Bijna dagelijks is apotheker Marieke Vinken in de weer om kilo's van haar huisgemaakte zalf te maken. Bij de vestigingen van de apotheek in Heeze-Leende zijn de afgelopen weken tegen de duizend tubes verkocht, waar het er normaal misschien tien waren.

,,Vroeger maakte ik één keer in de paar maanden een voorraad van de gel. Nu produceren we iedere ochtend 2 kilo, en vaak zijn we voor 12.00 uur alweer door de voorraad heen."

Op de piek van de overlast was het met geen mogelijkheid meer bij te benen, zegt Vinken. Gaat het om Heezer wonderzalf, met een geheim recept? Dat niet echt. ,,We adviseren een combinatie van lidocaïne en levomenthol. Deze combinatie verdooft en verkoelt de huid bij extreme jeuk. We maken de gel nog zelf, maar we hebben op een bepaald moment ook moeten inkopen omdat er gewoonweg niet tegen de vraag op te produceren was", zegt de apotheker.

Heftig

Ten zuiden van de grote rivieren hebben de apotheken het nog nooit zo heftig meegemaakt als dit jaar. ,,Van iedere vijftien telefoontjes die we krijgen gaan er twaalf over de gel. Maar we kunnen niet heel Brabant voorzien van het middel'', zegt Vinken bijna verontschuldigend.

Ondertussen roepen experts vooral op om plekken waar de rupsen zitten of zaten zo veel mogelijk te mijden. Kies andere fiets- en wandelroutes en vermijd plekken met veel nesten, zeker als het waait. ,,Het lijkt wel alsof steeds meer mensen te maken hebben met een soort huisarrest door die stomme rupsen'', zegt Sandra Vermeulen uit Goirle. Ze is op internet een petitie gestart en eist dat de overheid op korte termijn een landelijke actie op touw zet om overlast door de rupsen aan te pakken. ,,Het is voor gemeenten op dit moment echt dweilen met de kraan open."

Volgens Vermeulen wordt het probleem gebagatelliseerd en worden de vele meldingen niet serieus aangepakt. ,,Ze zeggen dat er op dit moment ruim 100.000 mensen zijn met klachten, maar volgens mij zijn het er veel en veel meer. Het wordt tijd dat de overheid eens buiten de lijntjes gaat kleuren en met creatieve oplossingen gaat komen. Bijvoorbeeld door inzet van het leger", zegt Vermeulen. ,,Nu moeten we het doen met een landelijke informatiepunt, maar daar haal je die beesten niet mee uit de bomen."

Kijk hier hoe het zit met de processierups en wat er aan te doen is:

Volledig scherm
Eikenprocessierupsen © shutterstock
  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.