Woonbond: Corporaties maken flink winst op sociale huurwoning
Woningcorporaties maken jaarlijks gemiddeld 1500 euro winst op een sociale huurwoning, blijkt uit de nieuwste berekeningen van de Woonbond die vandaag naar buiten komen. Ondertussen worden huurders met lage inkomens volgens de vereniging uitgeknepen en kampen ze met achterstallig onderhoud aan hun woning.
Gemiddeld boekten de woningbouwcorporaties de afgelopen jaren 23 procent winst op de verhuur van sociale woningen, aldus de Woonbond. Het gaat dan om de inkomsten minus kosten zoals onderhoud, renovatie en personeel. In 2016 kwam de totale winst van alle corporaties uit op 3,3 miljard euro, bleek recent al. Dan is de enorme waardestijging van het vastgoed nog niet eens meegerekend.
De laatste jaren worden aan de lopende band zulke miljardenwinsten gemaakt door de corporaties, eigenaar van ruim 2,2 miljoen huurwoningen, maar ondertussen blijven de prijzen van sociale huurwoningen sterk oplopen. De gemiddelde huurprijs lag per eind 2017 op 535 euro per maand, 17 procent hoger dan vijf jaar eerder.
Huurders in de knel
Wij willen ook best lagere huren en winst is voor ons geen doelstelling op zich
Volgens de Woonbond raken steeds meer huurders hierdoor financieel in de knel. Een half miljoen huurders zou inmiddels moeite hebben om naast de huur de meest basale kosten voor levensonderhoud op te brengen. ,,Het is onverteerbaar dat huurders met armoede kampen terwijl er zulke winsten worden geboekt", aldus directeur Ronald Paping.
Voorzitter Marnix Norder van Aedes, de vereniging van de woningcorporaties, laat weten dat de corporaties nog miljardeninvesteringen te wachten staan: in nieuwe woningen, verduurzaming van het huidige bestand en huurmatiging. ,,Wij willen ook best lagere huren en winst is voor ons geen doelstelling op zich. Dat gezegd hebbende boeken we inderdaad een positief resultaat en zien we tegelijk dat mensen moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen."
Verlaging niet realistisch
De huurdersvereniging wil dat de huren in de sociale sector gemiddeld 10 procent dalen. Een ingreep die zo'n 1,7 miljard euro zou kosten, maar waardoor de prijzen meer in verhouding komen te staan met wat mensen kunnen betalen.
Norder (Aedes), oud-wethouder Volkshuisvesting in Den Haag, vindt de wens van 10 procent huurverlaging niet realistisch. ,,Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we kunnen niet alles doen en dan aan het eind van het jaar ook nog neutraal uitkomen. Dus moeten we keuzes maken."
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept de corporaties op het geld te gebruiken 'voor betaalbare en energiezuinige woningen voor de mensen die erop aangewezen zijn'. ,,Investeren en het geld niet op de plank laten liggen'', aldus een woordvoerder van de minister. Ollongren heeft de Tweede Kamer eerder al beloofd in april met een officiële reactie op de cijfers te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verbijstering bij Adriaan van Dis om aanslag op Rushdie: 'Toch nog een gek die 3 miljoen wil’
De aanslag op het leven van topschrijver Salman Rushdie is bij Adriaan van Dis (75) als een mokerslag aangekomen. De Nederlandse schrijver was in de jaren 90 voorzitter van Rushdie Defence Committee Nederland en heeft Rushdie meermaals ontmoet. ,,Er blijkt toch nog een gek rond te lopen die even 3 miljoen dollar wil vangen”, verzucht Van Dis in gesprek met deze site. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMInterview
Gerard Spong is terug en dat is best een wonder: ‘Ik had 25 procent kans om te overleven’
Corona bracht topadvocaat Gerard Spong (76) op het randje van de dood. Dat hij er nog is, noemt zijn directe omgeving ‘een wonder’. ,,De arts vroeg: ‘Hoever mogen we gaan met behandelen?’ Ik zei: ‘Tot het uiterste, dokter’.’’ -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
PREMIUMmet video
Rasverteller Koos Postema: ‘Honderd worden lijkt me mooi, of 110’
Rasverteller Koos Postema – hij noemt zichzelf een kletskous, een ouwehoer – ziet zichzelf nog staan kijken naar het eerste televisietoestel en herinnert zich nog precies het bombardement op Rotterdam. ‘Ik ben verstijfd van angst. Mijn moeder zegt: niet kijken.’ -
PREMIUM
Door een oplettende voorbijganger bleek dat er veel mis was bij kinderopvang De Madelief
Als een 80-jarige chauffeur zich seksueel vergrijpt aan een kindje van De Madelief, stuurt de gemeente Tilburg meteen toezichthouders naar de buitenschoolse opvang. Het oordeel is vernietigend: juist daar waar kwetsbare kinderen worden opgevangen, zijn geen diploma’s en geen zorgplannen. Hoe kon het zo misgaan? -
Marechaussee haalt man van boord die foto deelt van neergestort vliegtuig: ‘Dit tolereren wij niet’
Een man afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten is gisteren van boord van een vliegtuig gehaald op Schiphol, nadat hij via de dienst AirDrop een foto had verspreid van een neergestort viegtuig. Hij stuurde de foto terwijl hij in een toestel van Emirates zat, dat op het punt stond te vertrekken naar Dubai, aldus de Koninklijke Marechaussee.