Zonaanbidders in het Rotterdamse Vroesenpark tijdens een warme zomerdag in 2019.
Volledig scherm
Zonaanbidders in het Rotterdamse Vroesenpark tijdens een warme zomerdag in 2019. © ANP

Wordt 2020 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten?

Er zijn pas vier maanden van het jaar verstreken, maar verschillende internationale weerinstituten denken nu al dat 2020 wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten zal worden. De meteorologen van Weerplaza zijn terughoudender in het trekken van deze conclusie, maar dat er een aanzienlijke kans is dat er records verbroken zullen worden, durven zij wel te stellen.

De Amerikaanse klimaatmonitor National Oceanic and Atmospheric Administration durft op basis van temperatuurgegevens van de afgelopen 45 jaar te zeggen dat er een kans van 75 procent is dat 2020 het warmste jaar ooit gemeten wordt. Daarnaast is het volgens het agentschap bijna zeker, namelijk voor 99 procent, dat 2020 in de top-5 zal komen van warmste jaren ooit gemeten.

Quote

Het is moeilijk om hier nu al uitspraken over te doen. We hebben nog acht maanden te gaan

Lennert Eijke, Weerplaza

Het record voor de warmste januari ooit gemeten staat al op naam van het jaar 2020. Die maand was wereldwijd de gemiddelde temperatuur hoger dan alle voorgaande januarimaanden sinds het begin van de mondiale metingen, in 1981. En ook de maanden februari, maart en april waren dit jaar warmer dan normaal. 

Het huidige record van warmste jaar ooit gemeten, wereldwijd, werd in 2016 gevestigd. Het was toen 1,25 graad warmer dan gewoonlijk. Europees gezien was vorig jaar het warmste jaar ooit.

2020 dreigt hier, volgens verschillende weer- en klimaatorganisaties dus overheen te schieten. Twee andere organisaties, het Nasa Goddard Institute for Space Studies en het Britse Met Office schatten de kans dat 2020 eerdere records zal verpulveren respectievelijk op 60 en 50 procent.

Niet onmogelijk

Lennert Eijke, meteoroloog bij Weerplaza, is iets voorzichtiger met het doen van dit soort voorspellingen. ,,De maximale termijn van onze voorspellingen is dertig dagen. In een opwarmend klimaat is het niet onmogelijk dat dit het warmste jaar ooit wordt, maar het is moeilijk om hier nu al uitspraken over te doen. We hebben immers nog acht maanden te gaan.”

Wel zegt Eijke dat we steeds vaker gaan zien dat records verbroken worden. De eerste vier maanden van 2020 waren mondiaal gezien al warmer dan normaal, vertelt hij. ,,De kans is groter ten opzichte van tientallen jaren geleden dat het ieder jaar warmer wordt. Je zal niet elk jaar een record krijgen, maar het zal zich wel steeds vaker voordoen.” Nu al zeggen dat 2020 het warmste jaar ooit gemeten wordt, daar is het volgens Eijke nog te vroeg voor.