Xtc blijft in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Xtc blijft in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug. Foto ter illustratie. © Marc Bolsius

Xtc en softdrugs weer krachtiger geworden, meer drugsdoden

Xtc en softdrugs zijn weer iets krachtiger geworden. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor (NDM) van afgelopen jaar. Het aantal geregistreerde drugsdoden is met 10 procent gestegen. Xtc is de meest gebruikte uitgaansdrug in Nederland. Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid maakt zich zorgen over de ‘normalisering‘ van xtc-gebruik. Verder valt uit het onderzoek op dat er voor het eerst in ons land laboratoria zijn ontmanteld voor de productie van heroïne. 

Het gemiddelde THC-gehalte, de werkzame stof in cannabis,  van in coffeeshops aangeboden softdrugs was vorig jaar 16,8 procent. In 2013 was dat nog 13,5 procent. Volgens de onderzoekers blijft xtc in Nederland de meest gebruikte uitgaansdrug en neemt ook het gehalte MDMA in de ‘pretpillen’ toe. Negen op de tien pillen waren naar maatstaven van het Trimbos-instituut hoog gedoseerd. De toename in het gebruik van xtc is sinds 2016 wel gestagneerd. Grofweg 400.000 mensen van 18 jaar en ouder hebben vorig jaar wel eens xtc gebruikt.

Zorgen

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis maakt zich zorgen. ,,Ondanks een daling in het gebruik van xtc onder scholieren en een stagnering van het gebruik onder volwassenen, blijft het xtc-gebruik in Nederland relatief hoog. Dat baart mij zorgen, zeker als je daarin meeneemt dat pillen steeds sterker worden.’’

Volgens Blokhuis zijn mensen niet goed doordrongen van de risico‘s van het gebruik. ,,Nederland is in Europa koploper qua xtc-gebruik. Mensen vinden het kennelijk normaal om dit soort middelen te gebruiken tijdens het uitgaan, maar zijn daarbij onvoldoende doordrongen van het risico dat ze nemen. Vooral onder hoogopgeleiden tussen de 20 en 25 jaar ligt het gebruik hoog. Die normalisering wil ik tegengaan, met name door in te zetten op voorlichting en preventie.’’

Maatregelen

De staatssecretaris komt dit voorjaar met een brief waarin hij zijn drugspreventiebeleid uiteenzet: ,,Ik laat onze huidige inzet op preventie doorlichten en zal extra aanzetten waar dat nodig is. Dit voorjaar laat ik weten welke eventuele extra maatregelen ik neem. In goed overleg met mijn collega-minister Grapperhaus, die in zal zetten op meer aandacht voor de gevolgen van xtc-gebruik in relatie tot de drugscriminaliteit.’’

Cocaïne 

Het aantal Nederlanders dat af en toe een snuif cocaïne neemt, is in de afgelopen jaren licht toegenomen. Volgens het Trimbos Instituut heeft in 2017 naar schatting bijna 2 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder (ongeveer 250.000 mensen) recent coke gebruikt.

Het percentage dat ooit cocaïne had gebruikt steeg, van 4,3 procent in 2015, naar 5,2 procent in 2017. Onder middelbare scholieren daalde tussen 2003 en 2015 het percentage dat coke had gebruikt van 1,5 naar 0,9 procent. De drug is volgens het Trimbos vooral populair onder clubgangers en andere uitgaande jongeren. Het aantal sterfgevallen door cocaïne verdubbelde, van 24 in 2013 en 2014, naar 55 gevallen in 2017.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”