Youssef werd gezien als extremist: 'Wie mijn naam googelt ziet NCTV, geen idee waarom’
videoDe NCTV verwijdert alle gegevens over de voormalige imam Youssef Arkhouch en verspreidt geen informatie meer over hem. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat daarmee diep door het stof na 2,5 jaar strijd.
Dat blijkt uit een schikking van de NCTV met Arkhouch (35) die door deze site is ingezien. Arkhouch werkte in 2018 als imam in Arnhem toen de NCTV informatie verspreidde dat hij potentieel gevaarlijk en extremistisch zou zijn. Arkhouch verloor zijn baan. De imam en zijn advocaat procederen sinds 2019 om het NCTV-dossier in te zien én te laten wissen.
Bijzonder
Eerder moest burgemeester Marcouch van Arnhem al uitspraken over Arkhouch rectificeren. Maar de NCTV wilde geen dossier tonen en ook niets wissen. De dienst schermde met het belang van nationale veiligheid. Vlak voor twee nieuwe rechtszaken zouden dienen, heeft de NCTV alsnog toegegeven.
Het dossier wordt vernietigd, nadat het door de voormalig imam is ingezien. ,,Dit is wel heel bijzonder”, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, professor ICT en Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij vindt het zorgelijk hoe moeilijk Arkhouch zijn recht heeft kunnen halen. ,,Als je door de politie ergens van verdacht wordt heb je allerlei rechten. Bij de NCTV ben je officieel geen verdachte, maar sta je kennelijk wél zo te boek.”
Dat de NCTV nu toch een schikking treft, doet volgens de professor ‘vermoeden dat de NCTV de persoonsgegevens al veel eerder had kunnen verwijderen’. De professor wijst erop dat schikkingen niet openbaar gemaakt hoeven te worden, in tegenstelling tot gerechtelijke uitspraken.
Meer inzageverzoeken
De NCTV weigert deze krant desgevraagd te vertellen hoeveel schikkingen er door de dienst zijn getroffen met personen die onterecht bespioneerd zijn en die willen dat hun gegevens worden verwijderd. Wel laat de NCTV weten dat er ‘meer inzageverzoeken zijn binnengekomen dan eerder’ van burgers die hun dossier willen inzien.
Het kantoor waar Arkhouch’ advocaat Bisar Çiçek werkt, Schouten Legal in Breda, richtte dit voorjaar een meldpunt voor NCTV-gedupeerden op. Daar meldden zich tot nu toe vijf mensen. Geen van hen durfde een rechtsgang aan. Çiçek: ,,Het kost tijd en geld. Dat schrikt af.”
De NCTV kwam dit jaar in opspraak toen dagblad NRC onthulde dat de dienst burgers online volgt. Dat mag niet. De behandeling van een fel bekritiseerd wetsvoorstel om deze werkwijze van de NCTV te legitimeren, is woensdagmiddag door de vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid stilgelegd.
Het leven van Youssef Arkhouch (35) verandert in een nachtmerrie als hij in 2018 door de NCTV als extremist wordt neergezet. Hij verliest zijn baan. Drie jaar en vele procedures later is er hoop voor de vader van drie kinderen. De NCTV geeft toe en verwijdert zijn dossier. ,,Dit is een belangrijk signaal voor moslims in Nederland. Er is voor iederéén gerechtigheid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Minister Kuipers wil nieuw advies over ‘ernstige’ vogelgriep ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’
Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil een nieuw advies over de risico’s van vogelgriep, ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’. Een 9-jarig meisje belandde daar onlangs met een longontsteking in het ziekenhuis. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM15
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank. -
Organisatie die problemen ouders in toeslagenaffaire moet oplossen dreigt vast te lopen
De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), dreigt volledig vast te lopen. Ook zou er sprake zijn van een angstcultuur. Dat schrijft Nieuwsuur na gesprekken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
‘Monumentaal gebouw in heuvellandschap’: Klimmen-Ransdaal weer meest gewaardeerde station
Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg, Station Lage Zwaluwe in Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. -
-
-
PREMIUM32
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.