Volledig scherm
Logo van You Tube © ANP XTRA

YouTube gaat treiterfilmpjes isoleren

YouTube heeft naar eigen zeggen een sterk antwoord op extremistische en ongewenste video's. Terreurfilmpjes verdwijnen van het net omdat speciale zelflerende software ze herkent. In de toekomst kunnen ook 'legale' video's worden geïsoleerd, als veel mensen er aanstoot aan nemen.

De immens populaire videodienst YouTube (1,5 miljard bezoekers per maand) wil met de maatregelen een 'veilig en vriendelijk' platform blijven garanderen. Het censureren van YouTube is echter een enorme klus, omdat gebruikers wereldwijd per minuut voor 400 uur aan materiaal uploaden. 

Zelflerend

Het lukt YouTube naar eigen zeggen nu om de meeste extremistische filmpjes te weren dankzij zelflerende computersystemen. ,,Waar het op neerkomt, is dat we die computers heel veel videomateriaal geven. Daar zit een medewerker bij, die aangeeft of het materiaal wel of niet extremistische content bevat'', legt YouTube-woordvoerder Rachid Finge uit. ,,Op die manier leert zo'n computer patronen herkennen.''

De computer werkt als een tipgever voor extremistische filmpjes, maar haalt ze niet offline. Dat doet een medewerker. Volgens YouTube zorgt deze methode er nu al voor dat driekwart van de terreurfilmpjes die niet door gebruikers zijn gemarkeerd als ongewenst, toch offline gaat. 

Isoleren

Quote

Zo vinden we een balans tussen vrijheid van meningsuiting en een veilig en vriendelijk platform

Rachid Finge, YouTube

Het blijft niet bij het weren van terreurfilmpjes. YouTube gaat op termijn ook de strijd aan met filmpjes die wel voldoen aan de richtlijnen, maar toch controversieel zijn. 

Dan gaat het om filmpjes waarin bijvoorbeeld een filmer iemand treitert. ,,Er zijn video's die formeel gezien door de beugel kunnen, maar die op een andere manier controversieel zijn, omdat er veel klachten over zijn of omdat veel mensen er aanstoot aan nemen. Die isoleren we een beetje, mensen krijgen dan eerst een waarschuwing te zien'', zegt Finge.

Balans

De ongewenste video's krijgen dus een aparte status. ,,Er komen geen advertenties bij, je kunt er dus geen geld mee verdienen. Wij ook niet. Je kunt ook geen reacties achterlaten bij die filmpjes, geen likes geven en ze worden niet gesuggereerd aan anderen. Zo vinden we een balans tussen vrijheid van meningsuiting en een veilig en vriendelijk platform.''  

Het is niet zo dat gebruikers met een klachtenbombardement een video kunnen wegdrukken. Volgens YouTube zullen medewerkers altijd blijven kijken naar de inhoud en op basis daarvan hun oordeel vormen. 

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
36600 stemmen