YouTubende treinsurfer trekt zich niks aan van woede ProRail

videoDe woeste reactie van spoorbeheerder ProRail heeft blijkbaar geen indruk gemaakt op de YouTubende treinsurfer. Gisteren heeft The Climbing Dutchman een nieuwe video geplaatst waarop te zien is hoe hij achter op een trein meerijdt.

In november vorig jaar plaatste een YouTuber onder de naam The Climbing Dutchman al een video. ProRail was woedend over het filmpje. De spoorbeheerder liet het er niet bij zitten en deed aangifte tegen de treinsurfer. ,,Dit is ontoelaatbaar gedrag en een overtreding van de wet", aldus een woordvoerder eerder.

Maar of aangifte is niet gelukt of zo’n aangifte maakt geen indruk, want gisteren heeft The Climbing Dutchman een nieuwe video geplaatst. Daarop is te zien hoe de man hangend aan een trein een ritje maakt tussen station Lage Zwaluwe en station Zevenbergen. Na het uploaden zou hij tegen iemand van ProRail hebben gezegd: ,,doe maar lekker weer aangifte''. De video is ondertussen van het Youtube-kanaal verwijderd maar duikt op andere websites weer op. 

Idioot

Volgens woordvoerder René Vegter van ProRail gaat het bedrijf ook nu weer aangifte doen. ,,Wij kunnen er zelf niet zoveel aan doen. Nadat we aangifte gedaan hebben is het een zaak voor de digitale recherche. Deze actie is volslagen idioot. Ik heb hier echt geen woorden voor. Deze personen hebben totaal geen idee hoe gevaarlijk deze actie is."

Hij vervolgt: ,,Door met name social-media zie je dat jongeren elkaar gaan kopiëren. Gelukkig komt het fenomeen niet heel veel voor. Vorig jaar heeft dezelfde persoon meegereden achter op een trein en begin 2017 hebben twee jongens op het dak van een Veolia-treinstel meegereden", vervolgt Vegter. ,,En dan was er ook nog iemand die het leuk vond om een bovenleidingportaal als evenwichtsbalk te gebruiken."

De spoorbeheerder wil dat YouTube zulke filmpjes sneller deletet. Volgens ProRail staan zulke filmpjes soms dagenlang online. Dat kan anderen aansporen om hetzelfde te doen, zegt de organisatie.

Google, het moederbedrijf van YouTube, zegt in een reactie dat filmpjes met gevaarlijke handelingen verboden zijn en zo snel mogelijk worden verwijderd. Op de bewering van ProRail dat dat soms niet snel genoeg gebeurt, gaat het bedrijf niet in.

Volledig scherm
De treinsurfer komt aan op station Zevenbergen. © Still uit de video