Volledig scherm
Het huis waar Ada S.(inzet) woonde met echtgenoot Ruud Konijn. © AD

Zaak gifmoorden: Ada S. bekent verzekeringsfraude

Ada S. heeft bij de politie bekend dat ze een valse levensverzekering voor één van haar mannen opmaakte. Dat bleek tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Leeuwarden. 'Dat klopt', antwoordde S. toen de rechter vroeg of het waar is dat zij deze levensverzekering zelf voor haar echtgenoot invulde. Zij vervalste ook de handtekening van haar man. De verzekering keerde 250.000 euro uit na de dood van haar tweede man.

Tijdens de rechtszaak bleek dat familie van de vrouw ook twijfels had over de gang zaken rond de dood van haar tweede man. Haar zoon vond dat ze na de dood van haar tweede man snel een nieuwe relatie had. 'Ik had het gevoel dat ik die nieuwe vriend moest waarschuwen. Ik dacht: daar gaat ze weer', aldus de zoon.

'Bekje dicht'
De familie van de tweede man, die uiteindelijk ook aangifte deed tegen S., twijfelde ook over de dood van de man. 'Heerlijk nu ben je er niet meer. Nu is dat bekje voorgoed dicht', zou S. volgens de familie hebben gezegd na de dood van haar echtgenoot. De vrouw ontkent dat ze deze woorden heeft uitgesproken.

S., die verdacht wordt van moord op twee voormalige echtgenoten, maakt deels gebruik van haar zwijgrecht bij de rechtbank in Leeuwarden.  De rechters reageerden enigszins verbaasd op de beslissing van de verdachte vrouw om zich te beroepen op het zwijgrecht. 'Bij de politie heeft u gezegd dat u op enkele vragen bij de rechter antwoord zou geven', zei de rechter. S. maakt wel aantekeningen tijdens de behandeling van de zaak.

Verwijderen
De advocaat vroeg ook aan de rechtbank om enkele deskundigen, die later in de rechtszaak worden gehoord, uit de zaal te verwijderen. Volgens De Vilder moeten deze experts uit eigen deskundigheid verklaren. Als zij bij de behandeling van de zaak zitten, zou dit ertoe kunnen leiden dat ze niet uit eigen waarneming verklaren, zo redeneerde de raadsvrouw. De rechtbank wees dit verzoek af.

Schriftelijk
Advocaat Mirjam de Vilder maakte aan het begin van de zitting duidelijk dat haar cliënt niet ingaat op vragen van de rechtbank. S. wil alleen een algemene schriftelijke verklaring voorlezen.

Ada S. zat elf maanden in voorarrest voor moord op haar tweede echtgenoot, Tjipke van der Ploeg. De politie vermoedt dat ze ook haar eerste echtgenoot, de toen 45-jarige Ruud Konijn, ombracht met een gifmengsel, Hij stierf begin 2004 volkomen onverwacht en liet vier kinderen achter.

Weinig emotie
De vrouw wekte argwaan bij de familie van haar tweede man, toen zij na diens overlijden weinig emotie toonde.

De lichamen van beide mannen zijn opgegraven en door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Het onderzoek leidde niet tot harde conclusies over de doodsoorzaak. Thuiszorgmedewerkster Ada S. ontkent dat zij haar echtgenoten om het leven heeft gebracht.