Volledig scherm
Reconstructie in 2005 van de flatmoord Hintham: buurtbewoners kijken precies boven betreffende flat toe terwijl de politie overlegt (archieffoto). © Joep Lennarts

Zaak Rosmalense flatmoord heropend, oude bloedsporen opnieuw onderzocht

Vanwege groeiende twijfels over de veroordeling voor de zogenoemde Rosmalense flatmoord in 2000 is het onderzoek naar de oude zaak heropend. Aangespoord door de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs worden oude bloedsporen opnieuw onderzocht.

Na de dood van Regie van der Hoogen in 2000 in Rosmalen zat haar schizofrene vriend jarenlang in een tbs-kliniek. De man heeft steevast volgehouden dat zijn vriendin zelfmoord pleegde. Advocaat Pieter van der Kruijs heeft altijd getwijfeld aan de veroordeling en wil dat de zaak een nieuwe beoordeling krijgt. Als opmaat naar een herziening vroeg hij de Hoge Raad om extra onderzoek en vorige maand is zijn verzoek ingewilligd.

Nieuwe gegevens

Quote

Ik zal het NFI verzoeken aan dit nadere forensi­sche onderzoek de hoogst mogelijke prioriteit toe te kennen

Advocaat-generaal Diederik Aben bij de Hoge Raad

Van der Kruijs heeft diverse nieuwe gegevens aangedragen die de 60-jarige veroordeelde alsnog kunnen vrijpleiten. Zo heeft de huisarts van het slachtoffer voor het eerst een verklaring afgelegd over een gesprek met haar kort voor ze stierf. Van der Hoogen vertrouwde haar huisarts toe dat ze last had van depressies en waandenkbeelden en die kunnen een motief zijn geweest voor zelfmoord.

Ook liet de advocaat met een (omstreden en ernstig bekritiseerde) rekenmethode inschatten hoe groot de kans is dat de Rosmalenaar zijn vriendin om het leven heeft gebracht. Fysicus Frans Alkemade concludeerde dat de kans dat de veroordeelde ook de dader is niet meer dan 0,03 procent bedraagt.

Als gevolg van de nieuwe inzichten heeft de commissie afgesloten strafzaken het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vorig jaar al extra onderzoek laten doen. Onder andere op basis van foto’s uit het dossier kwam een NFI-deskundige tot de conclusie dat de bloedsporen op de broek en schoenen van de verdachte er op wijzen dat hij niet in hun gezamenlijke flat in Hintham was toen Regie van der Hoogen werd gedood.

En omdat juist de bloedsporen het fundament vormden onder de veroordeling van de verdachte heeft advocaat-generaal Diederik Aben bij de Hoge Raad in juli besloten tot nader onderzoek naar de bloedspetters op de broek en schoenen. ,,Ik zal het NFI verzoeken aan dit nadere forensische onderzoek de hoogst mogelijke prioriteit toe te kennen’’, aldus Aben in zijn bijzondere beslissing. De Hoge Raad besluit zelden tot nieuw onderzoek in afgesloten strafzaken en doet dat alleen als er een ernstig vermoeden bestaat dat het kan leiden tot een andere uitspraak van de rechter.

Herzieningsverzoek

Advocaat Pieter van der Kruijs is blij met de beslissing en overtuigd dat uiteindelijk ook zijn herzieningsverzoek toegewezen wordt. ,,Ik ga ervan uit dat een ander gerechtshof de zaak opnieuw gaat beoordelen’’, laat hij in een korte reactie weten. De veroordeelde kijkt volgens hem nieuwsgierig uit naar een herziening.

,,Er zit duidelijk een opening in’’, reageert de bekende rechtspsycholoog Peter van Koppen die een boek over de zaak schreef. ,,Deze man had op basis van dit bewijs nooit veroordeeld mogen worden’’, aldus Van Koppen.

De partner van Regie van der Hoogen werd na haar dood in 2000 voor het eerst gearresteerd. De rechtbank liet hem na drie maanden vrij wegens gebrek aan bewijs voor zijn betrokkenheid. In 2004 werd de man voor de tweede keer gearresteerd en door zowel de rechtbank als het gerechtshof veroordeeld tot tbs. De gedwongen behandeling van de veroordeelde eindigde eind vorig jaar maar hij verblijft nog steeds in een psychiatrisch ziekenhuis.