Volledig scherm
De kenmerken van hooikoorts zijn oa niezen, jeuk in de neus een verstopte neus of een loopneus. © ANP

Zacht winterweer: hooikoorts tijdens kerst

Door het zachte winterweer van de afgelopen tijd komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Daarom moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten nu al rekening houden met hooikoortsklachten.

Dat melden Nature Today, Wageningen University, LUMC en Weeronline. Dit jaar is het tijdens kerst overwegend droog en daardoor kan de hoeveelheid pollen in de lucht toenemen.

De eerste bloeiende hazelaars worden al gemeld op Natuurkalender.nl. Stuifmeel van de hazelaar kan hooikoortsklachten veroorzaken. Ook elzenpollen kunnen de komende dagen voor klachten zorgen. ,,Het is bijzonder rustig weer en vrij droog’’, zegt Leon Saris van Weerplaza. ,,De pollen die dan in de lucht zijn blijven erin.’’ Wie nu al niest kan dinsdag even ademhalen, want dan vallen er buien waardoor de pollen even weg zijn. Vervolgens is het tot en met eerste kerstdag rustig en droog met temperaturen rond de 8 graden en ook  's nachts niet kouder dan 5 graden Celsius. ,,Tweede kerstdag is nog niet duidelijk. Of het blijft rustig, of het gaat waaien en regenen.’’

De opwarming van het klimaat in de maand december speelt een grote rol in de vroege bloei van de bomen. Vijftig jaar geleden was de gemiddelde temperatuur in december 2,9 graden. Nu is het gemiddelde ruim 4 graden. De afgelopen dagen was het uitzonderlijk warm met lenteachtige temperaturen van 13 tot 16 graden.

Volledig scherm
Het lijkt wel lente en de natuur gedraagt zich ernaar. Er waren al meldingen uit Ede en Huizen van hazelaars in bloei. © ANP